ua en ru

Луценко заявив про готовність очолити Генпрокуратуру

Луценко заявив про готовність очолити Генпрокуратуру Фото: Юрій Луценко готовий стати генпрокурором

Юрій Луценко готовий перейти на роботу в ГПУ

Юрій Луценко готовий перейти на роботу в ГПУ

Лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив, що він готовий зайняти посаду генерального прокурора. Про це Луценко розповів після засідання погоджувальної ради голів фракцій і парламентських комітетів.

"Днями розмовляв з президентом щодо мого бачення цієї справи. Не секрет, що чинне законодавство не дозволяє мені бути кандидатом в генеральні прокурори. Коли мені поставили запитання: "Якщо буде змінено законодавство, чи готовий ти?" Я сказав, що я не хочу, але готовий. Я точно знаю, що це за робота і дуже точно знаю, що вона нікому не принесе щастя, але, тим не менше, розумію, що це та ділянка роботи, від якого залежить доля країни", - заявив Луценко.

Він також заявив, що якщо така пропозиція буде офіційно сформульована президентом, і депутати знайдуть можливість змін у законодавстві, то він готовий розглянути таку пропозицію. "Сам не прошуся і не хочу, кажу це відверто, щиро", - додав Луценко.

Хто підтримав кандидатуру Луценка

Співробітникам АП дали згоду на призначення Юрія Луценка на посаду Генпрокурора, про це говорить співрозмовник РБК-Україна в керівництві адміністрації. В ході візиту президента України до США з'ясувалося, що віце-президент США Джо Байден не проти такого призначення, а ось помічник Держсекретаря Вікторія Нуланд виступила проти.

"Народний фронт" так само підтримав кандидатуру Луценка, але за умови, що першим заступником нового генпрокурора Наталя Севастьянова.

На питання РБК-Україна, лідер фракції НФ Максим Бурак відповідає, що зараз вони з партнерами обговорюють не прізвища, а принципи формування коаліції. А внесення кандидатури генпрокурора є прерогативою президента. "Ми за те, щоб ця кандидатура була внесена як можна швидше, і щоб ця людина нарешті втілив у життя реформу прокуратури, як того вимагає громадськість", - каже Бурбак.

Президент не пропонував Луценку пост

Так само, наприкінці березня, вже повідомлялося, що Порошенко не пропонував йому посаду Генерального прокурора України.

Як вже повідомлялося раніше, головним недоліком керівника БПП у боротьбі за нову посаду - відсутність юридичної освіти. Раніше РБК-Україна вже зазначалося, що Луценко не відповідає вимогам, які висуваються до кандидата на посаду генерального прокурора. І таке призначення могло б бути теоретично можливим тільки у разі зміни законодавства.

"Закон "про прокуратуру"не передбачає можливість вступу на посаду генпрокурора людини, без юридичної освіти. І незважаючи на наявний мною 4-річний досвід керівництва правоохоронних органів, і 2,5-річний досвід знаходження по іншу сторону закону, в якості політичного в'язня, тим не менш, згідно із законом, я не можу претендувати на цю посаду. Якщо ВР прийме рішення про те, що генпрокурор, як і всі інші міністри, в тому числі і силові міністри, є політичною фігурою, то це, теоретично, могла б бути можливим. Але поки ніяких офіційних рішень, більш того, бесід з керівництвом держави, у мене про це не було", - сказав Луценко.

Так само, 5 березня дружина Юрія Луценка - Ірина, також нардеп від БПП в ефірі "5-го каналу" спростувала чутки про другу вищу освіту Юрія. "категорично Заявляю, що другого освіти, юридичної, у Юрія Луценка немає. Виходячи з норм закону, він апріорі не може бути генеральним прокурором", - сказала вона.

Президент запропонує нового генпрокурора після голосування ВР:

Як вже раніше повідомлялося в РБК-Україна, голова фракції БПП Юрій Луценко на телеканалі "Інтер" повідомив, що Президент Петро Порошенко готовий внести на розгляд Верховної Ради кандидатуру нового Генерального прокурора України відразу після прийняття парламентом відставки Віктора Шокіна. "Він пішов у відставку, і ця відставка у вівторок (29 березня) повинна бути проголосована. Президент буде готовий до внесення наступного кандидата, у відповідності зі своїми повноваженнями відразу після вирішення цього питання", - запевнив Луценко.

Луценко також повідомив, що планує підготувати проект такого закону, завдяки якому ГПУ зможе на законних підставах через Генеральну інспекцію вичистити власні ряди від корупціонерів, провести конкурс, а результати цього конкурсу повинен підписати новий Генпрокурор, якого підтримає суспільство.

Нагадаємо, раніше Луценко стверджував, що президент не пропонував йому посаду генпрокурора.