ua en ru

Луценко заявив, що 93% нових співробітників місцевих прокуратур прийшли ззовні системи

Луценко заявив, що 93% нових співробітників місцевих прокуратур прийшли ззовні системи Фото: Юрій Луценко

Луценко розповів про результати конкурсів на посади в місцевих прокуратурах

За результатами конкурсів на посади в місцевих прокуратурах, 93% призначених співробітників є фахівцями з досвідом роботи виключно поза системою прокуратури. Про це на брифінгу в ГПУ повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"У суспільстві багато обговорюється необхідність свіжої молодої крові. Доповідаю: за результатами конкурсу на заміщення вакантних 630 посад призначено 450 осіб. 93% призначених - юристи або працівники, які ніколи не працювали в прокуратурі. Як я і обіцяв, нова кров прийде, і молода трава проб'є асфальт", - зазначив генпрокурор.

За словами Луценка, починаючи з 2015 року, чисельність працівників органів прокуратури скорочено на 4600 осіб, що становить майже чверть кадрового складу ГПУ.

"Зростання злочинності, викликане війною, безробіттям і дезорганізацією правоохоронних органів щорічно збільшує кількість кримінальних проваджень. В минулому році ми вели близько 2 млн таких проваджень. Нинішня чисельність працівників прокуратури максимально завантажена. Процесуальні керівники і слідчі на сьогоднішній навантажені сотнями справ", - повідомив він.

Разом з тим Луценко зазначив, що збільшення зарплат працівників прокуратури дозволяє йому вимагати більшого від своїх підлеглих.

"З цього року розмір середньої заробітної плати прокурорів і слідчих виріс на 60%. Середня зарплата прокурора ГПУ тепер складає 23,6 тис. грн, прокурорів регіональних і місцевих прокуратур - трохи більше 15 тис. грн. Стартова зарплата в місцевій прокуратурі починається з 8 тисяч, але це повинно привести і до збільшення відповідальності. Це не захмарні цифри, але для людей, які хочуть працювати і націлені на результат професійної діяльності, ці цифри вважаю прийнятними", - підкреслив він.

Говорячи про очищення органів прокуратури, Луценко повідомив про результати роботи Генеральної інспекції.

"Одним з перших результатів стало затримання заступника керівника Кіровоградської обласної прокуратури при спробі підкупу військового прокурора. Вважаю, що це серйозний рівень і це показує, що Генінспекція дійсно має боротися не для статистики, а проти хабарництва серед впливових і високопоставлених прокурорів", - заявив генпрокурор.

За підсумками роботи Геніспекції, до ЄРДР внесено відомості про вчинення співробітниками прокуратури 27 кримінальних корупційних правопорушень. До суду направлено 7 обвинувальних актів на 12 прокурорів-хабарників. Один вже засуджений з реальним строком покарання, решта знаходяться на розгляді в судах.

alt