ua en ru

Луценко vs Ситник: підсумки брифінгу голів ГПУ і НАБУ

Луценко vs Ситник: підсумки брифінгу голів ГПУ і НАБУ Фото: за словами Луценка, розслідувати інцидент буде СБУ

Сторони домовилися попереджати один одного про застосування спецназу

Юрій Луценко та Артем Ситник сьогодні, 18 серпня, дали спільну прес-конференцію для того, щоб розповісти про інцидент між очолюваними ними відомствами – Генпрокуратурою та Антикорупційним бюро.

Розслідувати інцидент між НАБУ і ГПУ СБУ

Як повідомив Юрій Луценко, для того, щоб провести об'єктивне розслідування інциденту між НАБУ і Генпрокуратурою, він передав всі порушені справи в СБУ.

"Це був тривалий і корисна розмова: події, які відбулися між представниками правоохоронних органів є неприпустимими. Я як генеральний прокурор з читаю, що є правопорушення з боку представників всіх силових структур... для того, щоб слідство щодо цього інциденту було об'єктивним, за пропозицією пана Ситника, я передаю всі порушені справи у Службу безпеки України", - заявив генпрокурор.

Також він додав, що ГПУ буде стежити за ходом розслідування, однак втручатися не буде.

Артем Ситник, в свою чергу, заявив, що буде сприяти Службі безпеки в цій справі, а також надасть всі необхідні документи.

"Я наполягаю, вчора наполягав і сьогодні наполягаю... в групу процесуальних керівників буде включений представник антикорупційної прокуратури. Ми не боїмося цього розслідування, ми будемо сприяти та надавати всі необхідні документи",- повідомив Ситник.

У той же час він додав, що необхідно також розслідувати факт незаконного позбавлення волі співробітників бюро.

Працівники НАБУ вели стеження за всім департаментом Суса

Юрій Луценко також заявив про те, що співробітники НАБУ вели стеження не за Дмитром Сусом, а в цілому за всім Департаментом розслідування особливо важливих економічних злочинів. Зокрема, він пояснив, що в цілях безпеки, Сус визначає стеження за собою. Так, він визначив двох людей, які стежили за ним, один з яких пізніше представився працівником НАБУ.

"Ключовий свідок, якого допитував Сус... був демонстративно розстріляний в центрі Києва... До нас дійшла інформація, що наступним буде Сус. Тут (в департаменті розслідування особливо важливих економічних злочинів - ред.) розглядається справа щодо Злочевського, щодо інших посадових осіб. Тому, звичайно, пан Сус визначає стеження за собою", - розповів Луценко.

ГПУ і НАБУ домовилися попереджати один одного про застосування спецназу

Так, в результаті сторони домовилися, що будуть попереджати один одного про застосування підрозділів спеціального призначення.

"У разі необхідності застосування спецназу, керівник, який його застосовує, попереджає керівника іншого правоохоронного органу, що цей спецназ може зайти, найменше за 5 хвилин з тим, щоб колега добровільно відкрив двері і надав доступ до речей, які підлягають слідчим діям", - зазначив генпрокурор.

У той же час, Юрій Луценко додав, що в разі відмови в добровільному надання доступу, спецназ може діяти в межах своїх повноважень.