ua en ru

Луценко приєдналася до міжнародної кампанії проти насильства

Луценко приєдналася до міжнародної кампанії проти насильства

В Україні стартували заходи в рамках кампанії UNiTE "16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства"

В Україні стартували заходи в рамках глобальної кампанії UNiTE "16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства". Представник Президента в парламенті Ірина Луценко, разом з головою Харківської ОДА Юлією Світличної, взяла участь у першому заході, повідомляє прес-служба Харківської обласної державної адміністрації.

Міжнародну кампанію "16 днів активізму" заснувала ООН, закликаючи до глобальних дій, спрямованих на підвищення обізнаності та створення можливостей для обговорення проблем і пошуку рішень в усьому світі. У цьому році в Україні акції проходять одночасно у 16 містах.

"Ці 16 днів спрямовані на те, щоб у всьому світі люди піднімали питання насильства в родинах, насильства під час війни, збройних конфліктів, насильства економічного, психологічного над жінками та людьми похилого віку, над дітьми", - заявила під час акції в Харкові Луценко.

Вона зазначила, що проблема гендерно зумовленого насильства та домашнього насильства є досить актуальною для України: "Щорічно поліцією фіксується близько 165 тис. звернень жінок, які зазнали побиття, приниження, яких зґвалтували. 3 млн дітей в рік стають свідками насильства в українській родині. 10% з цих дітей згвалтовані членами власної сім'ї. 60% жінок, які йдуть з дому і стають бездомними, - це жінки, які зазнали серйозного домашнього насильства".

Представник Президента в парламенті повідомила, що до розгляду Верховною Радою підготовлено два законопроекти, покликані комплексно боротися з проблемою.

"Це закон про запобігання та протидії домашньому насильству – він буде винесений на друге читання до кінця року. Другий закон – той, яким криміналізується домашнє насильство, оскільки це не тільки зґвалтування та побиття, але і психологічне насильство, і економічне", - поінформувала Луценко.

Вона висловила вдячність голові Харківської ОДА Юлії Світличній за активну участь у програмі запобігання гендерному насильству. Луценко підкреслила, що Харківська область стала першим регіоном України, де створено притулок для жертв домашнього насильства, а тепер є частиною глобальної кампанії "16 днів активізму".

Луценко приєдналася до міжнародної кампанії проти насильстваЛуценко приєдналася до міжнародної кампанії проти насильстваЛуценко приєдналася до міжнародної кампанії проти насильства
Під час акції в Харкові традиційним кольором акцій UNiTE – помаранчевим – був підсвічений монумент Незалежності України на площі Конституції, а всі учасники акції розкрили помаранчеві парасольки в знак солідарності.

Як повідомлялося, Ірина Луценко увійшла в Топ-100 найвпливовіших жінок України за версією журналу "Фокус", посівши другу сходинку рейтингу.