ua en ru

Луценко: поки невідомо, коли Міжнародний суд ООН почне процес щодо агресії РФ

Луценко: поки невідомо, коли Міжнародний суд ООН почне процес щодо агресії РФ Фото: Юрій Луценко (facebook.com/gp.gov.ua)

Луценко прокоментував перспективи міжнародного суду над Росією

На даний момент невідомо, коли Міжнародний суд ООН зможе почати процес щодо злочинів Російської Федерації проти України. Про це в коментарі РБК-Україна розповів генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Зокрема, за словами Луценка, ГПУ ще не передала до Міжнародного суду ООН матеріали по обстрілу Маріуполя в 2015 році російськими військовими.

"Ми постійно перебуваємо в режимі обміну документами з різними міжнародними судовими інстанціями. Ні (матеріали по Маріуполю, - ред.) не передані. Для початку Міжнародний кримінальний суд повинен прийняти до провадження цю справу. Поки йде режим комунікацій, обмін документами для того, щоб суд прийняв рішення щодо своєї юрисдикції по цій справі. Таке рішення можуть прийняти в результаті досить тривалого процесу. Наприклад, Грузія 8 років йшла до початку свого процесу щодо агресії РФ", - зазначив Луценко.

Він додав, що в разі початку процесу в Міжнародному суді ООН матеріали по обстрілу Маріуполя будуть використані як доказ військових злочинів РФ проти України.

"Обстріл Маріуполя розглядається нами як один із найвагоміших доказів військових злочинів Російської Федерації, і (докази - ред.) будуть використані в разі початку процесу. Епізодів тисячі. Кожен обстріл, кожне поранення і вбивство фіксується військовою прокуратурою і разом з МЗС передається до уповноваженого органу", - наголосив Луценко.

Нагадаємо, 7 травня голова СБУ Василь Грицак оприлюднив матеріали розслідування, які доводять безпосередню участь російських військових у обстрілах мікрорайону Східний в Маріуполі 24 січня 2015 року.