ua en ru

Обстріл Маріуполя в 2015 організували російські військові, - Грицак

Обстріл Маріуполя в 2015 організували російські військові, - Грицак Фото: обстріли Маріуполя (УНІАН)

З території Росії операцією керував начальник ракетних військ Південного військового округу ЗС РФ генерал-майор Ярощук Степан Степанович

Військовослужбовці Російської Федерації (РФ) брали безпосередню участь в обстрілах мікрорайону "Східний" у Маріуполі 24 січня 2015 року. Про це повідомив голова Служби безпеки України (СБУ) Василь Грицак у ході брифінгу в понеділок, 7 травня.

"Під час досудового розслідування нашими слідчими встановлено та доведено, що цей терористичний акт здійснено кадровими російськими військовослужбовцями із застосуванням двох штатних реактивних дивізіонів Збройних сил РФ", - сказав Грицак.

Також, за його словами, слідчі СБУ встановили безпосередню участь в обстрілах підрозділів 200-ї Печенгської окремої мотострілецької бригади та другої Гвардійської Таманської мотострілецької дивізії (колишня 5-та окрема Гвардійська Таманська мотострілецька бригада).

"Завдяки проведеній кропіткій роботі вдалося похвилинно зафіксувати та задокументувати перетин російськими підрозділами російсько-українського кордону та шлях на позиції терористів, з яких здійснювався обстріл Маріуполя. З території Росії операцією безпосередньо керував начальник ракетних військ та артилерії Південного військового округу Збройних сил РФ генерал-майор Ярощук Степан Степанович", - підкреслив Грицак.

СБУ з'ясувала, що два дивізіони реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град" зі складу Збройних сил РФ здійснили понад 120 пострілів по мирному місту некерованими реактивними осколково-фугасними снарядами С-21ОФ.

"Висновки розслідування найближчим часом будуть передані до Міжнародного суду ООН за позовом України щодо порушення РФ Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року", - сказав глава СБУ.

Нагадаємо, за фактом обстрілу Маріуполя у січні 2015 року про підозру повідомлено 11 військовослужбовцям Російської Федерації та бойовикам.