ua en ru

Луценко відмовляється ставати "декоративним" генпрокурором

Луценко відмовляється ставати "декоративним" генпрокурором Фото: Юрій Луценко не хоче бути генпрокурором без кадрових повноважень

Глава фракції БПП спростовує, що закон "Про прокуратуру" хочуть змінити під нього

Голова парламентської фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко відмовляється ставати генпрокурором, у якого не буде кадрових повноважень. Про це він заявив в кулуарах Верховної Ради після провалу внесення до порядку денного законопроекту про зміни до закону "Про прокуратуру", передає кореспондент РБК-Україна.

"Брати участь у декоративному очоленні непідконтрольної прокуратури я не має наміру", - заявив Луценко.


Він пояснив, що 26 квітня повинна пройде конференція прокурорів. За її підсумками буде створена комісія, яка самостійно буде відповідати за кадрові рішення в прокуратурі, а майбутній генпрокурор не матиме права призначати і звільняти своїх заступників, прокурорів і слідчих без згоди комісії.

"На вівторок запланована конференція прокурорів, яка створить органи, які беруть на себе монопольне право призначення і зняття з посад. Ми вступаємо в нову реальність, коли ГПУ вийшла з-під контролю політиків. У середу це стане доконаним фактом", - наголосив Луценко.

Крім того, він також спростовує, що зміни в закон про прокуратуру, які скасовують вимогу щодо наявності вищої юридичної освіти, прописані під нього.

"Мова йде зараз не про Луценка, не про законі під Луценка. Мова йде про закон, який зможе дозволити новим особам не тільки очолити, але й увійти всередину цієї прокуратури", - заявив Луценко.

За його словами, зміни до закону дозволять генпрокурору завести в відомство людей, які не мають відношення до системи. У той же час він підкреслив, що виступає проти конкурсу відбору кандидатів на посаду глави ГПУ.

"Ми пам'ятаємо, що Конституція дає право на внесення Генпрокурора (подання, - ред.) виключно президенту України. Всякі конкурси і нові прізвища - це від лукавого", - зазначив Луценко.

Нагадаємо, ЄК чекає на призначення генпрокурора з юридичною освітою.