ua en ru

Луценко пояснив необхідність екстрадиції добровольця Тумгоєва до РФ

Луценко пояснив необхідність екстрадиції добровольця Тумгоєва до РФ Фото: Юрій Луценко (УНІАН)

Луценко заявив, що усі дії України відповідали нормам міжнародної угоди боротьби з тероризмом

Генеральний прокурор України Юрій Луценко пояснив необхідність екстрадиції громадянина РФ Тимура Тумгоєва. Про це він повідомив сьогодні в ефірі телеканалу "1+1".

"Це резонансна ситуація, вона не проста, бо вона складається з політичної частини і політико-моральної. В мене відбулась зустріч із керівником української добровольчої армії і його побратимом... Я як генеральний прокурор, більше того - як батько добровольця заявляв і заявляю, що ніхто, хто воював за Україну в цій війні не може бути виданий Росії. Ніхто", - розповів він.

За словами генпрокурора, усі дії України відповідали нормам міжнародної угоди про боротьбу із тероризмом.

"Ми виходили з того, що є міжнародна угода з десятками країн, якою координує Інтерпол. Якщо Інтерпол виставляє так звану червону картку розшуку члена терористичної організації, то вона підлягає виконанню України. Якщо ми хочемо, щоби терористів з ЛНР/ДНР або російських найманців, які ступили на нашу землю, у всьому світі притягали за участь у тероризмі, то ми маємо першими виконувати міжнародну угоду про боротьбу з тероризмом", - наголосив генпрокурор.

"Тим паче, що терористи ІДІЛ та інших терористичних організацій, що воюють на території Сирії є особливо небезпечними, про що заявляють наші стратегічні союзники - США, Ізраїль, ЄС і так просто не виконувати рішення про розшук та екстрадицію у нас немає жодних законних і політичних підстав", - додав Луценко.

Він також додав, що не може підтримати ідеї, які пропонують не екстрадувати нікого з України допоки тут триває війна.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що за фактом екстрадиції Тумгоєва відкрито кримінальну справу. Прес-секретар генпрокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган повідомила, що до ЄРДР було внесено відомості про відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України щодо перевірки обставин екстрадиції Тимура Тумгоєва до РФ та можливої наявності в діях службових осіб ГПУ, СБУ, МВС і ДМСУ ознак службової недбалості шляхом проведення досудового розслідування.