ua en ru

Лутковська просить Януковича ветувати закон про єдиний державний демографічний реєстр

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська звернулась до Президента України Віктор Януковича з пропозицією ветувати закон "Про єдиний державний демографічний реєстр". Про це повідомляє прес-служба очолюваного Лутковською відомства.

На думку Лутковської, не зважаючи на задекларовану у законі мету (створення єдиної системи реєстрації населення), вищеназваний документ порушує основні права та свободи людини, не відповідає Конституції України, а також міжнародним угодам і стандартам у сфері захисту приватного життя.

До основних застережень омбудсмен віднесла такі: закон передбачає посилення впливу держави на приватне життя людини, що порушує ст. 32 Конституції України; у законі не виписаний чіткий перелік персональних даних, які згідно з цим законом мають бути внесені до реєстру, що порушує ст. 5 Конвенції Ради Європи про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних; концентрація надмірної кількості інформації про особу, особливо без конкретно визначеної мети, становить реальну загрозу основним правам і свободам людини, що в свою чергу, загрожує створенню поліцейської держави з ознаками тоталітарного режиму, оскільки веде до тотального контролю за особою з боку держави; закон порушує права осіб, які відмовлятимуться через свої переконання або релігійні погляди надавати інформацію для включення її до реєстру.

Читайте також: Лутковська просить Януковича ветувати закон про розширення сфери дії закону про захист персональних даних