ua en ru

Лутковська просить Януковича ветувати закон про розширення сфери дії закону про захист персональних даних

Уповноважений Верховної Ради України (ВР) з прав людини Валерія Лутковська просить Президента України Віктора Януковича застосувати право вето до закону України № 10472-1 "Про внесення змін до Закону України" Про захист персональних даних ", прийнятий 2 жовтня 2012 року.
На думку Лутковської, прийнята редакція закону не відповідає Конституції України, європейським стандартам у сфері захисту персональних даних та несе в собі загрозу порушення прав і свобод людини. Лутковська відзначає, що подані в серпні-вересні 2012 року зауваження та пропозиції експертів Ради Європи, українських експертів та громадських організацій до тексту законопроекту не були враховані в остаточній редакції закону.

Серед них наступні: Прийняті зміни до закону не відповідають стандартам Ради Європи та Європейського Союзу; прийнятий закон не узгоджується із законом "Про доступ до публічної інформації" та Конституції України (що призведе до необгрунтованого обмеження доступу до публічної інформації з посиланням на конфіденційність персональних даних) ; прийнятий закон встановлює контроль над обробкою персональних даних та втручається у вільну діяльність осіб, які здійснюють обробку персональних даних з використанням інформаційно-комунікаційних систем.

Нагадаємо, відповідний закон розширює підстави обробки персональних даних. Так, в існуючі підстави обробки персональних даних (згода на обробку та на підставі закону) пропонується додати: укладення і виконання угоди, стороною якого є суб'єкт персональних даних, або який укладено на користь суб'єкта персональних даних або для здійснення заходів, що передують укладанню угоди на вимогу суб'єкта персональних даних, виконання власником бази персональних даних взятого на себе зобов'язання, задоволення державних інтересів або виконання офіційних повноважень, покладених на власника бази персональних даних або на третю особу, якій передаються ці дані, захист життєво важливих інтересів суб'єкта персональних даних.