ua en ru

Лутковська закликала всі сторони конфлікту припинити силові дії

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська закликала всі сторони конфлікту в Україні негайно припинити силові дії.

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська закликала всі сторони конфлікту в Україні негайно припинити силові дії. Про це повідомляє прес-служба уповноваженого з прав людини.

"Висловлюю глибоку стурбованість з приводу подій, що відбуваються на вул. Грушевського в центрі м. Києва, і засуджую прояви насильства, в результаті якого постраждали десятки учасників масових акцій і працівників правоохоронних органів.

Закликаю всі сторони негайно припинити і надалі утриматися від будь-яких силових дій або дій, що провокують насильство.

Серед причин, які стали каталізатором насильницьких дій, широко згадуються і прийняті парламентом 16 січня 2014 р. зміни в законодавство, які зачіпають основні права і свободи людини.

Безумовно, проекти нормативно-правових актів, які безпосередньо стосуються такої чутливої сфери, як права і свободи людини, що повинні бути предметом широкого громадського обговорення, навіть якщо деякі їх норми аналогічні тим, що діють у країнах ЄС.

Останні події є яскравим свідченням того, до яких наслідків може призвести недотримання цієї практики. Однак аргументи сили, кийків та бруківки не тільки не наближають нас до вирішення конфлікту, а тільки його загострюють і звужують поле для пошуку складних компромісів.

Переконана, єдиним виходом з кризової ситуації, що склалася в суспільстві, є відкритий і публічний політичний діалог з участю всіх зацікавлених сторін.

Вітаючи ініціативу про створення робочої групи для розгляду питань з урегулювання політичної кризи, висловлюю свою готовність приєднатися до запропонованого суспільного діалогу і закликаю представників громадянського суспільства скористатися цією можливістю для пошуку шляхів мирного вирішення конфліктів", - йдеться в повідомленні.