ua en ru

Лутковська закликала створити ТСК щодо діяльності омбудсмена

Лутковська закликала створити ТСК щодо діяльності омбудсмена Фото: Валерія Лутковська

Вона зараз перебуває за межами України

Уповноважений Верховної Ради України (ВРУ) з прав людини Валерія Лутковська наполягає на створенні Тимчасової спеціальної комісії (ТСК) з розслідування його діяльності на посаді омбудсмена. Про це йдеться у відкритій заяві Лутковської, опублікованому на сайті омбудсмена.

"Останні кілька тижнів групою народних депутатів реалізується політичне замовлення, лунають безпідставні звинувачення і виявляється відвертий політичний тиск на інститут Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. При цьому чітко простежується бажання знищити незалежність інститути і наміру підмінити дискусію про стан дотримання прав людини політичним шоу. Найчастіше використовується звинувачення про нібито бездіяльності під час Революції Гідності", - сказано в заяві.

При цьому, як зазначає Лутковська, нардепами вперто не помічається її спеціальний доповідь про порушення прав і свобод людини в листопаді 2013 - лютому 2014 рр. і інші доповіді про стан дотримання прав людини в Україні.

"Враховуючи вищевикладене та з метою об'єктивного вивчення моєї діяльності на посаді Уповноваженого з прав людини, проведення детального аналізу кожного кроку дій, я публічно закликаю народних депутатів України суворо дотримуватися норм Закону і використовувати передбачений механізм - створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України, яка за результатами своєї роботи повинна дати об'єктивний висновок про діяльність Уповноваженого", - заявила Лутковська.

Нагадаємо, напередодні народні депутати пропонували заслухати Лутковську в Раді 16 червня, однак незабаром стало відомо, що парламент на цьому тижні не буде розглядати відставку Лутковської з причини її відсутності в Україні.