ua en ru

"Лукойл" відмовився продавати НПЗ в Румунії

"Лукойл" відмовився продавати НПЗ в Румунії Фото: Reuters

Зараз у Європі цей бізнес невигідний

"Лукойл" отримав пропозицію про продаж нафтопереробного заводу Petrotel Lukoil, проте продавати його не збирається. Про це на брифінгу заявив віце-президент компанії Томас Мюллер, передає кореспондент РБК.

"Дуже дивно, що нам надійшла така пропозиція, коли в Європі ніхто не купує НПЗ - зараз цей бізнес невигідний. Ми не збираємося закривати завод, не думаємо, що цьому є необхідність", - сказав Мюллер.

З його слів, пропозиція продати завод надійшло від приватної румунської компанії. "Оскільки ми не збираємося продавати завод, ми його не розглядаємо", - додав віце-президент.

Мюллер також повідомив, що компанія подала апеляцію на дії прокуратури в Румунії.

Нагадаємо, минулого тижня суд Румунії повідомив про арешт активів Lukoil Europe Holdings Bvatrium Holland (контролює НПЗ) на суму в 2 млрд євро за запитом прокуратури. Документ з відповідним рішенням також був опублікований на офіційному сайті апеляційного суду Плоєшті. Пізніше "Лукойл" спростував арешт своїх рахунків у Румунії.

Мюллер 14 липня офіційно підтвердив, що остаточне рішення про арешт рахунків "Лукойлу" ще не прийнято. За його словами, запасів палива на заводі вистачить на 7-14 днів, якщо його діяльність буде все-таки припинена.

Прокуратура Плоєшті підозрює румунську "дочку" "Лукойлу" компанію Petrotel Lukoil у відмиванні грошей та ухилянні від сплати податків. На думку слідства, в результаті порушень Румунії було завдано збитків на суму понад 1 млрд леїв (230 млн євро). Російська компанія відкидає звинувачення і заявляла про намір їх оскаржити. Минулого тижня стало відомо, що у справі проходять п'ять співробітників НПЗ Petrotel Lukoil, двоє з яких, Юрій Ерогов і Олексій Воінцев, є громадянами Росії.

У жовтні минулого року румунська поліція вже проводила обшуки на заводі і в офісах компанії Petrotel Lukoi. Тоді "Лукойл" був змушений призупинити роботу місцевого НПЗ на кілька днів. Але російської компанії вдалося домогтися через суд зняття арешту.

Президент Румунії Траян Бесеску в жовтні 2014 р. закликав уряд готуватися до націоналізації НПЗ, якщо "Лукойл" вирішить його закрити. Загальна сума недоплачених "Лукойлом" податків може перевищити 230 млн євро.