ua en ru

Лукашов: законопроект про працю порушує права працівників

Лукашов: законопроект про працю порушує права працівників Фото: Олександр Лукашов (РБК-Україна)

У ОПЗЖ запропонували альтернативний законопроект "Про працю"

У фракції "Оппозиционнная платформа - За життя" вимагають не ухвалювати законопроект про працю, так як він системно порушує трудові права працівників. Про це в коментарі журналістам заявив народний депутат Олександр Лукашев, передає РБК-Україна.

"Вкрай важливою тезою ми вважаємо помилкове зміщення акценту методу правового регулювання трудових правовідносин з імперативного на диспозитивний (договірний), настільки, що дуже суттєві питання змісту трудових правовідносин (умов трудового договору) обговорюватимуться працівником та роботодавцем саме під час укладення трудового договору, а не згідно з нормами, встановленими законодавством. В цьому величезна помилка розробників", - сказав нардеп.

За його словами, проєктом цього закону передбачена можливість укладення строкового трудового договору за згодою сторін, а це – дуже велика небезпека.

"Ми чудово розуміємо, що роботодавець доволі часто наполягатиме на укладенні саме такого договору, а працівник буде вимушений на це погодитись, а тому весь час бути "у напрузі", розуміючи, що після спливу цього терміну договір з ним можуть і не переукласти", - додав Лукашев.

Політик також звернув увагу на ще одне положення законопроекту.

"Акцентую вашу увагу: роботодавець може працівника без зазначення причини звільнення. Саме так держава дбає про громадян? Як можна таке уявити? Це так ми повернемо в Україну мільйони земляків, які працюють за кордоном, саме так ми уявляли свою захищеність, комфорт, справедливість? А як почуватиметься людина, яка ще зранку мала роботу, а ввечері, без пояснення причин, опинилася на вулиці", - сказав Лукашев.

Лукашев підкреслив, що "Опозиційна платформа - За життя" подала альтернативний законопроект.

"Наша команда запропонувала законопроект, який забезпечить реальний захист трудових прав працівників. У випадку, якщо такі умови не будуть передбачені у договорі, це буде означати, що піклуватися про співробітника не планує ні роботодавець, ні держава. Створюється враження, що цей законопроект навмисно націлений на дестабілізацію ситуації в країні", - додав Лукашов.

Також депутат анонсував акції протесту, які готують профспілки, щоб не допустити прийняття законопроекту "Про працю".

"У великих та маленьких містах готуються акції протесту проти цього ганебного закону, в разі ухвалення якого будуть грубо порушені конституційні права громадян, міжнародно-правові угоди, конвенції Міжнародної організації праці, які ратифіковані Україною. Уявіть собі кількість людей, на яких поширюється дія цього нормативно-правового акту! Тому вважаю, що саме працівники заслуговують на захист своїх прав, і жодні маніпуляції цим законопроєктом не варті тих наслідків, до яких це може призвести", - підсумував Лукашев.

Як писало РБК-Україна, раніше у Кабінеті міністрів заявили, що урядовий законопроект про працю буде надавати працівникам більше захисту від необґрунтованих звільнень роботодавцями, ніж чинне трудове законодавство.