ua en ru

Лукашенко розраховує незабаром домовитися з Росією про забезпечення поставок нафти в Білорусію в необхідних обсягах

Президент Білорусії Олександр Лукашенко розраховує незабаром домовитися з Росією про забезпечення поставок нафти в Білорусію в необхідних обсягах. Про це пише "Комерсант-Україна".

Президент "Роснефти" Ігор Сечін вчора в Мінську зустрівся з Президентом Білорусії Олександром Лукашенко і главою "Белнефтехима" Ігорем Жиліним. І зустріч пройшла досить успішно. Лукашенко тепер "розраховує, що вдасться домовитися про забезпечення поставок нафти в країну в необхідних обсягах". Ігоря Сечіна він запевнив, що Мінську "вигода від роботи з вами очевидна". Глава "Роснафти" також переконаний, що проблеми вирішені. Він розповів Олександру Лукашенку, що уряд, Президент і Міненерго РФ "допомогли зберегти обсяги постачань нафти" Мінську.

Представники уряду і Президента РФ не змогли пояснити виданню, коли змінилися плани скорочення поставок нафти в Білорусію, чітко викладені профільним віце-прем'єром РФ Аркадієм Дворковичем після арешту глави "Уралкалія" Владислава Баумгертнера. Але ніхто з чиновників, в тому числі в апараті Дворковича, не спростував права Ігоря Сечіна робити подібні заяви і їх зміст.

Ситуація зі скороченням поставок повинна була обговорюватися сьогодні на зустрічі Аркадія Дворковича з білоруським віце-прем'єром Володимиром Семашко. Але, як вважають джерела "Комерсант-Україна", візит Ігоря Сечіна в Мінськ "змінив плани, і зустріч перенесена на невизначений термін". Представник віце-прем'єра це не коментує. Квартальний графік експорту нафти в Білорусію повинен бути затверджений сьогодні, говорить один зі співрозмовників видання.

Але Сечін планує не просто вирішити нафтові проблеми Білорусії - "Роснефть" тепер має зайняти центральне місце на цьому ринку. Як кажуть джерела, близько двох тижнів тому відбулася зустріч Ігоря Сечіна зі старшим сином Олександра Лукашенка Віктором, який займає посаду помічника Президента. Сечін запропонував зробити "Роснефть" єдиним постачальником нафти в Білорусію і наділити її статусом "спецімпортера". ""Роснефть" укладе контракти з усіма білоруськими НПЗ, і всі обсяги доведеться возити через неї", - пояснює один зі співрозмовників видання. Як вважають джерела, Олександру Лукашенко ідея сподобалася. "Тобто з майбутнього року "Роснефть" може стати єдиним експортером 23 млн т нафти", - говорить один з них.

А поки що компанії вдалося уникнути скорочення поставок у вересні через ремонт нафтопроводу "Дружба". Зниження повинно було скласти 400 тис. т, а тепер планується всього на 230 тис. т - "Роснефти" дозволили прокачати свої 170 тис. т. З початку року компанія поставляє 800-850 тис. т нафти в місяць на Мозирський і Новополоцький НПЗ. На Мозирський НПЗ сировину постачають "Газпром нафта" і "Лукойл". На Новополоцький НПЗ йде нафта "Башнафти", "Русснефти", "Роснефти", "Русьвьетпетро", "Сургутнафтогазу" і "Татнафти".

Масштабні плани "Роснефти" можуть піти врозріз з інтересами російських нафтовиків, кажуть співрозмовники видання в галузі. По-перше, вони втратять доступ до преміального білоруському напрямку, а по-друге, незрозуміла доля їх збутового бізнесу в країні. Зараз у Білорусі працюють роздрібні мережі "Газпром нафти", "Лукойлу" і "Татнафти". Найбільша з них у "Лукойлу": вона займає 18% місцевого ринку і складається з 81 АЗС. "Лукойлу" в країні також належать п'ять нафтобаз і три газонаповнювальні станції. У "Газпром нафти" - 40 АЗС, у "Татнафти" - 8. Крім того, російські нафтовики, які працюють в країні, можуть експортувати нафтопродукти, вироблені на білоруських заводах. Нафтовики вчора від коментарів відмовилися.