ua en ru

Лукашенко: Білорусь може переробляти українську продукцію, а потім постачати в РФ

Лукашенко: Білорусь може переробляти українську продукцію, а потім постачати в РФ Фото: Олександр Лукашенко

Лукашенко зазначив, що Білорусь не збирається закриватися від України

Президент Білорусі Олександр Лукашенко позначив позицію Білорусі у зв'язку зі зміною правил торгівлі між Україною, ЄС і Росією. Про це він повідомив на нараді з нагоди затвердження рішення на охорону державного кордону органами прикордонної служби, передає агентство "Белта".

Олександр Лукашенко зазначив, що у зв'язку з серйозними змінами правил торгівлі між Україною, ЄС і Росією "ми знову опинилися між молотом і ковадлом, між двома великими економічними гравцями".

"Зрозуміло, що це буде впливати на нашу зовнішньоекономічну діяльність, тому необхідно постійно тримати в полі зору всі аспекти і проблеми цієї сфери. І уряду треба в тому числі публічно визначитися тут. Ми повинні виконати свої зобов'язання в рамках Євразійського економічного союзу перед Російською Федерацією", - сказав президент Білорусі.

Лукашенко підкреслив, що Білорусь не збирається закриватися від України, оскільки це загрожує втратою товарообігу в $5-6 млрд. Російській стороні було запропоновано визначити напрямки, за якими Білорусь буде пропускати транзитом продукцію з України в треті країни, що і було зроблено.

За словами Лукашенка, Білорусь може переробляти надходить українську продукцію і вже потім поставляти в Росію.
"Це не заборонено, ми з Росією так і домовились. Якщо це білоруський товар - ми поставляємо", - зазначив Олександр Лукашенко.

Нагадаємо, 4 січня Росія повністю припинила транзит українських товарів через свою територію.