ua en ru

Лондонський суд відмовився видати Україні екс-голову правління БТА Банку

Лондонський суд відмовився видати Україні екс-голову правління БТА Банку Фото: екс-главу правління БТА Банку звинувачують у незаконному привласненні майна

Англійський суд прийшов до висновку, що Україна не може забезпечити справедливе судочинство.

Вестмінстерський суд Лондона ухвалив рішення відмовити Генеральній прокуратурі України (ГПУ) в екстрадиції екс-голови правління казахстанського "БТА Банку" Романа Солодченко, обвинуваченого в незаконному привласненні майна та зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Про це повідомляють в юридичній фірмі "Ілляшев та Партнери", представляє "БТА Банк".

Англійський суд не знайшов порушень у процедурі розслідування в Україні, а також встановив, що українські в'язниці відповідають вимогам Конвенції з прав людини. Проте англійський суд прийшов до висновку, що Україна не може забезпечити справедливе судочинство.
В юридичній фірмі відзначили, що в Україні Солодченко загрожувало до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна на користь бюджету України.

При цьому рішення Вестмінстерського суду Лондона мотивовано наступним чином: "В цілому ситуація (в Україні) виглядає поліпшується, але, коли прем'єр-міністр країни говорить, що він хоче найняти всіх нових суддів і повністю змінити існуючу систему, це не сигналізує даному суду, що положення справ змінилося значно".

"У результаті український бюджет не отримає ні копійки від можливої конфіскації майна Солодченко, оскільки винесення вироку і його виконання не відбудуться в Україні", - прокоментував ситуацію старший партнер юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Роман Марченко.

Як наголошується, в Україні Солодченко загрожувало до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна на користь бюджету України.

Нагадаємо, Роман Солодченко був арештований в Лондоні 8 січня 2015 владою України екс-банкіра висунуто підозру у ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України. Роман Солодченко, а також екс-власник БТА Банку Мухтар Аблязов і інші члени організованого злочинного угруповання звинувачують у завданих банку збитків на загальну суму понад 6 млрд доларів. Діяльність Аблязова і його спільників також є предметом кримінального розслідування правоохоронних органів Казахстану, Росії, Угорщини, Латвії та ряду інших країн.

Уряд Франції 12 жовтня 2016 року винесло рішення про екстрадицію екс-власника "БТА Банку" Мухтара Аблязова в Росії.