ua en ru

Лондон і Париж не блокуватимуть заяву палестинців про вступ в ООН, - джерела

Лондон і Париж не блокуватимуть заяву палестинців про вступ в Організацію Об'єднаних Націй, повідомляє Deutsche Welle. На закритому засіданні комітету щодо прийняття нових членів ООН представники Великої Британії та Франції заявили, що вони утримаються при голосуванні, передає агентство dpa з посиланням на дипломатичні джерела. Обидві країни мають право вето в Раді Безпеки і могли б заблокувати прийняття рішення.
Тим часом США оголосили про намір скористатися правом вето. На думку Вашингтона, спочатку повинен бути укладений мир з Ізраїлем. Інші постійні члени Ради Безпеки ООН - Росія і Китай - підтримають заявку палестинців. Таким чином, американці опиняться в Радбезі в самоті, зауважує dpa. Представник Німеччини при ООН Петер Віттіг заявив, що федеральний уряд розглядає палестинську державу як частину спільного рішення з врегулювання конфлікту на Близькому Сході.
У наступну п'ятницю, 11 листопада, комітет з прийняття нових членів ООН має намір представити свій висновок Раді Безпеки, нагадує агентство AFP. Після того, як глава ПНА Махмуд Аббас півтора місяці тому подав заявку в ООН, комітету було доручено провести експертизу. Зокрема, треба було з'ясувати, наскільки заява палестинців відповідає Статуту ООН.