ua en ru

Лобіювання держбанків може бути визнано кримінальним порушенням

Лобіювання держбанків може бути визнано кримінальним порушенням Фото: Міжнародний валютний фонд

До парламенту буде подано відповідний законопроект на вимогу МВФ

Влада має намір подати в парламент законопроект, який затвердить новий підхід до корпоративного управління держбанками. У документі серед іншого лобіювання інтересів цих фінустанов буде визнаватися кримінальним порушенням. Законопроект планується прийняти до червня 2016 року, про що йдеться в оновленому у січні 2016 року проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику, яким володіє редакція РБК-Україна.

У документі також говориться, що Кабмін передасть відповідальність за результати діяльності державних банків їх наглядовим радам і правлінням, і буде встановлено.

Для відбору всіх членів наглядових рад державних банків до кінця лютого буде призначена міжнародна рекрутингову фірму, зі штаб квартирою за кордоном.

Враховуючи нові вимоги Національного банку України (НБУ) до корпоративного управління, список кандидатів у члени наглядових рад держбанків рекрутингова компанія надасть до кінця червня. На підставі цього списку, Кабмін зробить свій вибір.

Також, в проекті меморандуму передбачається, що три найбільших державних банку завершать розробку своїх стратегічних бізнес-планів до кінця квітня 2016 року.

Крім того, до кінця травня 2016 року буде завершена оцінка департаменту Міністерства фінансів з питань моніторингу банків при технічній підтримці Міжнародного валютного фонду (МВФ). Оцінка буде проведена з метою визначення заходів, необхідних для перетворення департаменту у незалежний дорадчий орган, відповідальний за управління часткою держави у державних банках.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мінфін очікує поліпшення фінрезультатів державних "Ощадбанку" і "Укрексімбанку".