ua en ru

Лівія через страйки у нафтовому секторі втрачає 130 млн дол в день

Протести робітників завдали колосальної шкоди економіці Лівії, заявив прем'єр-міністр республіки Алі Зейдан. При цьому він підтвердив своє прагнення досягти консенсусу без застосування сили, повідомляє Reuters.

Протести робітників завдали колосальної шкоди економіці Лівії, заявив прем'єр-міністр республіки Алі Зейдан. При цьому він підтвердив своє прагнення досягти консенсусу без застосування сили, повідомляє Reuters.

Глава уряду впевнений, що ще можливо врегулювати конфлікт мирним шляхом. "Положення буде ще гіршим, якщо проллється чиясь кров", - зазначив він.

Видобуток чорного золота був відновлений на родовищах Ель-Шарара і Ель-Феель, а порт Марса-ель-Брега почав знову експортувати нафту, розповів Зейдан. Тим не менш видобуток нафти постійно падає і складає 250 тис. бар. у добу, що виражається у втраті державою близько 130 млн дол. щодня, якщо порівнювати з передвоєнним рівнем видобутку.

Багато лівійських портыв з кінця липня 2013 р. виявилися блокованими, а нафтові родовища закриті у зв'язку з протестами охоронців і нафтовиків, які вимагали підвищення оплати праці, а також висувають політичні вимоги. Це зменшує експорт і виробництво нафти до найнижчого рівня. За час страйку рівень видобутку нафти знизився з 500 до 250 тис. бар. у добу, у той час як до війни експортувалося до 1,25 млн бар. в добу.

Між тим на початку липня повідомлялося, що владі Лівії вдалося досягти угоди з двома озброєними угрупованнями, які блокували два нафтових порти. В результаті відбулися 7 липня переговорів між Міністерством нафти, представниками угруповань та іншими зацікавленими учасниками було досягнуто згоди, що порти відновлять роботу і експорт нафти продовжиться.

Влада задовольнила вимоги збройних груп, які займалися охороною об'єктів. Вони вимагали поліпшення умов праці. В даний час співробітникам портів вже дано вказівки відновити експортні операції.

У листопаді 2011 р. в Лівії закінчилася громадянська війна, яка тривала сім місяців і завершилася поваленням режиму Муаммара Каддафі. Полковник, який правив країною впродовж 42 років, був убитий 20 жовтня 2011 р. в своєму рідному місті Сирті, який залишався останнім оплотом вірних йому сил.