ua en ru

Литвин: В Україні участь у голосуванні на виборах має стати обов'язковою

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що в Україні участь у голосуванні на виборах має стати обов'язковою. Про це він заявив в ефірі телеканалу "Рада".
"Я переконаний, що суспільство має зрозуміти, що запорукою його розвитку є такі неодмінні передумови, перше - це прозора, відповідальна влада, яка підконтрольна людям, але це відповідальний виборець, який усвідомлює, що влада така, як він її формує, як він ставиться до обрання цієї влади... На нинішньому етапі я би був прихильником того, щоб ставити питання про обов´язковість, я наголошую, обов'язковість людини, яка має право голосу, брати участь у виборах, висловлювати свою позицію, щоб потім не було нарікань, звинувачень, що щось не так відбувається в країні, що влада є неадекватною. І в ряді країн участь у виборах у голосуванні є обов'язковою", - сказав Литвин.
Також він зазначив, що не існує досконалої виборчої системи.
"Повинен сказати очевидне, що не має досконалої виборчої системи. Всі виборчі системи мають свої позитиви і негативи... у нас уже перепробували всі виборчі системи - мажоритарна, змішана і пропорційна. Інших поки ще не придумали", - додав Литвин.