ua en ru

Литвин: Якщо уряд не налагодить діалог з афганцями та чорнобильцями, ВР може схвалити тільки першу частину законопроекту про скасування пільг

Якщо представники воїнів-афганців та чорнобильців і Кабінет міністрів не налагодять діалог, щодо законопроекту №9127 про скасування пільг для 16 категорій громадян, то Верховна Рада може прийняти рішення схвалити першу частину цього законопроекту, що стосується гарантії виконання судових рішень, а другу частину, де йдеться про право Кабінету міністрів регулювати видатки соціальних законів, не розглядати. Про це в ефірі "5 каналу" заявив голова Верховної Ради Володимир Литвин.

"Я повинен заспокоїти людей, применшити енергію тих, хто організовує чергові акції - на найближчий пленарний тиждень у планах Верховної Ради немає розгляду цього питання. Кабінет міністрів пообіцяв, що він буде проводити діалог із представниками громадських організацій, утому числі афганців, чорнобильців і інших категорій. Я вважаю неправильною політикою коли звучить теза, що, мовляв, в нас розмови не виходить тепер м'яч на полі Верховної Ради України. Верховна Рада при такому підході, якщо він і далі буде демонструватись, може прийняти рішення: першу частину прийняти закони, де йдеться про гарантії виконання судових рішень. А другу частину, де йдеться про право Кабінету міністрів регулювати видатки соціальних законів, не розглядати. Я вважаю, що тут спільна відповідальність лежить на уряді і на всій Верховній Раді України, і не має поділу на провладну більшість і опозицію. Бо справа в тому, що така ганебна практика корегувати соціальні закони була введена з 2000 року, але тоді це стосувалося окремих законів", - заявив Литвин.

Разом з цим Литвин зазначив, що у проекті держбюджету на 2012 рік передбачені соціальні виплати, "які є трошки більші тих виплат, які здійснюються на сьогоднішній день".

"У проекті бюджету на 2012 рік передбачені виплати, які трошки більші є виплат, які здійснюються на сьогоднішній день. Знову ж таки, працює той принцип, що Кабінет міністрів працює виходячи із тих реалій, які на сьогодні є, і пропонує визначити такий обсяг соціальних пільг", - додав Литвин.