ua en ru

У Литві пропонують заборонити георгіївську стрічку

У Литві пропонують заборонити георгіївську стрічку Фото: у Литві пропонують заборонити георгіївську стрічку

У Литві вважають, що після анексії Криму і військових дій на Донбасі вона стала символом російської військової агресії

У Литві пропонують заборонити розповсюдження і використання георгіївської стрічки, зарахувавши її до забороненої радянської символіки. Про це йдеться в повідомленні видання Delfi.

Як повідомляється, члени фракції Союз Вітчизни - Християнські демократи Литви в Сеймі зареєстрували проекти поправок до Кодексу адміністративних порушень і Закону про збори.

"З метою захисту основних принципів суверенітету, свободи і демократії, а також забезпечення громадського порядку та припинення різних провокацій, спроб розпалювання національної ворожнечі, пропонуються поправки до Закону про збори та Кодексу про адміністративні порушення, суть яких - зарахування георгіївської стрічки до нацистських і комуністичних символів, розповсюдження та демонстрування яких обмежується, а якщо цього не дотримуються, то застосовується адміністративна відповідальність", - сказали автори проекту.

Як наголошується, в РФ з допомогою георгіївської стрічки прагнуть викликати ностальгію за часами СРСР і посилити співчуття російськомовних і не тільки до політики, яка здійснюється нинішньою Росією. Разом з тим, після анексії Криму і військових дій на Донбасі вона стала символом російської військової агресії.

"Після того як це набуло величезну популярність в Росії, традиції георгіївської стрічки почали експортувати в сусідні держави, з залученням до цього процесу і російських посольств, активно поширюють стрічки. Очевидно, що таким чином, прикриваючись пам'яттю про перемогу Радянського союзу, прагнуть викликати ностальгію по тим часам і посилити співчуття російськомовних і не тільки до політики, яка здійснюється нинішньою Росією. Після анексії Росією Криму і військових дій, підтримуваних Росією сепаратистів на сході України, георгіївська стрічка набула нового значення: вона стала символом російської військової агресії, імперіалістичних амбіцій, провокацій, національної ворожнечі і засобом ідентифікації уявного ворога", - стверджують ініціатори проекту поправок.

За словами ініціаторів проекту, перемога Радянського союзу над нацистською Німеччиною Литві принесла окупацыю, що тривала майже півстоліття, під час якої були заслані в Сибір 300 000 жителів, а в партизанському опорі загинули більше 20 000 громадян.

"Тому як історичне, так і нинішнє значення георгіївської стрічки дає достатньо причин для регламентації використання цього символу в публічному просторі, зарахувавши його до заборонених радянським символів. Зарахування георгіївської стрічки до забороненої символіки також має на меті ще раз звернути увагу на важливість комуністичних та нацистських злочинів", - вважають ініціатори проекту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що до Верховної Ради України внесено законопроект про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки.