ua en ru

У Литві почали публікувати документи про злочини часів радянської окупації

У Литві почали публікувати документи про злочини часів радянської окупації Ілюстративне фото (flickr.com mr_t_in_dc)

Серед злочинів велика кількість грабежів, зґвалтувань та вбивств

Центр досліджень геноциду й опору жителів Литви розпочав публікацію документів про злочини Червоної армії на території Литви. Про це повідомляє Delfi.

Початок оприлюднення цих документів пов'язаний з річницею виведення окупаційних радянських військ з території Литви.

На сайті www.kgbveikla.lt розпочата публікація документів Комуністичної партії, МВС та Червоної армії, що показує їх репресивні й насильницькі дії на території Литви в період з 1944 по 1953 рік. Серед опублікованих документів присутня величезна кількість вбивств, грабежів та зґвалтувань.

В документах засвідчено, що після приходу радянських військ у Клайпедській і Шилутській області відбулись повальні зґвалтування жінок незалежно від віку чи національності.

"Гвалтували і сімдесятирічних бабусь, і чотирнадцятирічних дівчаток - навіть в присутності батьків", - повідомляють на порталі.

Також серед документів присутні описи стрілянини п'яних солдатів, в результаті чого загинули люди, грабежі жителів й підпали житлових будівель.

Нагадаємо, у столиці Естонії відкрили пам'ятник жертвам комуністичного режиму. На пам'ятнику вибито імена понад 22 тис. естонців, загиблих в результаті дій радянської влади.