ua en ru

Литва відмовилася задовольнити прохання Тбілісі називати Грузію "Георгією".

У Литві державна комісія з мови відмовилася задовольнити прохання грузинського міністерства закордонних справ змінити литовську назву країни Gruzija (Грузія) на Georgia (Георгія), передає радіо "Свобода".

Розглянувши звернення МЗС Грузії, що місяць тому поступило до Вільнюса, державна комісія з литовської мови оголосила, що в Литві не почнуть називати Грузію "Георгією". Прохання грузинської сторони було відхилене одноголосно і без дискусій.

Голова комісії Ірена Сметонене сказала: "На таку дивну справу, як зміну традиційної назви "Грузія", ніхто б не зважився". На її думку, якби, припустимо, ця країна стала Георгієюй, то литовці вимовляли б назву на англійський зразок - Джорджія. Крім того, І.Сметонене задалася питанням: "Як би у разі перейменування ми називали б жителів цієї країни, яких зараз називаємо грузинами"?

В кінці минулого року Грузія офіційно звернулася до Литви з проханням поміняти литовську назву своєї країни на Georgia, пояснюючи це тим, що слово "Грузія", як вважають в Тбілісі, слов'янського походження і є російською спадщиною, не пов'язаною з нинішньою державою.