ua en ru

Литва видала США підозрюваного в шахрайстві на суму в більш ніж 100 млн доларів

Литва видала США підозрюваного в шахрайстві на суму в більш ніж 100 млн доларів Фото: Евалдас Рімашаускас (колаж РБК-Україна)

Шахрай розсилав фейкові повідомлення від імені Facebook і Google

Литва видала Сполученим Штатам Америки (США) шахрая Евалдаса Рімасаускаса, що розсилав фейкові електронні повідомлення від імені компаній Facebook і Google. Про це повідомляє BNS.

"Литовський громадянин Евалдас Рімасаускас, обвинувачений у поширенні шахрайських електронних повідомленнях від американських компаній Facebook і Google, обдурив більше 100 млн осіб", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, передача відбулася 16 серпня 2017 року після винесення Апеляційним судом Литви рішення про його екстрадицію в США.

"Я можу підтвердити, що особа було передано правоохоронним органам США вчора", - заявила представник Литовського бюро кримінальної поліції Олена Зуй в четвер.

Наголошується, що суд звинуватив шахрая в тому, що він обманом отримав від Facebook 98,88 млн доларів, а у Google - 23,23 млн доларів. У разі визнання судом провини в США йому загрожує позбавлення волі на строк більше 20 років.

Слідство з'ясувало, що підозрюваний зареєстрував у Литві фірму, що мала однакову з однією азіатською компанією, що виробляє комп'ютерне обладнання, назва.

Від імені цієї компанії з 2013 по 2015 рік чоловік відправив кілька фішингових листів двом американським інтернет-компаніям, які раніше укладали контракти з азійських фірмою.

Так, Рімасаускас ввів в оману працівників американських компаній, які згодом перевели гроші на його рахунку в Латвії і на Кіпрі. Кошти він перенаправляв на інші рахунки, які він завів в різних банках по всьому світу. Також він підробив документи американської компанії, щоб переконати банки в достовірності транзакцій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Литві в ході спільної операції правоохоронних органів декількох країн була відвернена продаж у рабство 9 українців.