ua en ru

Литва вимагає стягнути з "Газпрому" 1,5 млрд євро

Влада Литви звернулася в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма (ТПС) з проханням стягнути з "Газпрому" 5 млрд літів, що складає приблизно 1,45 млрд євро. Саме таку суму, за підрахунками місцевої влади, республіка переплатила "Газпрому" за поставлений в країну газ, повідомляє Міністерство енергетики Литви.

Відповідно до умов проведеної в 2004 р. приватизації литовської газотранспортної компанії Lietuvos Dujos, "Газпром" зобов'язався поставляти газ до Литви "по справедливих цінах", що розраховуються відповідно до формули, вказаної в угоді, укладеній між Lietuvos Dujos і "Газпромом". Проте з 2004 р. ціни на газ, що поставляється до Литви, помітно виросли. Як відзначають в Міненерго республіки, відбулося це з порушенням укладеної угоди.

Члени ради директорів Lietuvos Dujos, що "призначаються "Газпромом", голосуючи за внесення поправок до угоди про постачання газу, більше піклувалися про вигоду "Газпрому", ніж самої Lietuvos Dujos", - наголошується в повідомленні відомства.

Нагадаємо, що ТПС вже розбирала суперечки між Литвою і "Газпромом". Зокрема, 31 липня 2012 р. вона винесла ухвалу за позовом "Газпрому" до Міненерго Литви у зв'язку із застосуванням Третього енергопакету і захистом інвестицій в Lietuvos Dujos. Тоді арбітраж виніс ухвалу про задоволення більшої частини вимог "Газпрому" по позову до Міненерго Литви щодо ініціації міністерством розгляду в литовському суді проти компанії Lietuvos Dujos і її вищого керівництва порушуючи договір акціонерів.

Читайте також: Білорусь в 2013 р. платитиме "Газпрому" за газ 185 дол./тис. куб. м