ua en ru

Лисичанський НПЗ завершив модернізацію технологічних установок для переходу на випуск бензинів класу Євро-4

Лисичанський НПЗ (ЧАО "Ліник", Луганська область, Україна), що належить ТНК BP завершив модернізацію технологічних установок для переходу на випуск бензинів класу Євро-4. Таким чином, підприємство протягом декількох днів почне відвантаження нового продукту на внутрішній ринок для потреб власної збутової мережі і партнерів, повідомляє прес-служба компанії.

"Інвестиційний бюджет в проекти по підвищенню якості продукції на "Лінику" складає близько 120 млн дол., - відзначив головний керуючий директор ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" Дідьє Казіміро.
За словами топ-менеджера, наступним етапом модернізації підприємства повинен стати перехід на норми Євро-5. Для цього на НПЗ необхідно модернізувати установки по виробництву водню і сірки, а також побудувати установку знесірчення бензинів. Терміни реалізації цих проектів залежатимуть від ситуації на українському ринку і можливості отримувати повернення на вкладений капітал.
Як повідомлялося раніше, освоїти випуск нафтопродуктів Євро-5 Лисичанський НПЗ може вже в 2012 р. Розвиток підприємства стримують нерівні умови конкуренції із заводами Митного союзу, одержуючими сировину для переробки без сплати експортного мита на нафту.
Відміна мит на імпортні нафтопродукти в травні 2005 року привела до того, що доля іноземного палива на українському ринку виросла майже в 6,5 разів. У поточному році перевага НПЗ Росії, Білорусі і Казахстану, що субсидується, перед українськими компаніями досягла рекордних 180 дол. на тонні нафти. Це зумовило падіння внутрішнього виробництва і завантаження потужностей українських заводів на рівні 20-30%. "Доля імпорту з країн Митного союзу постійно зростає і до кінця 2011 року може досягти 70% українського ринку нафтопродуктів", - говориться в повідомленні.