ua en ru

Ліквідація колгоспів призвела до нездатності більшості власників землі обробляти свої наділи, - Симоненко

Колгоспи дали велике розуміння того, як можна облаштувати сільське господарство. Про це РБК-Україна заявив лідер КПУ, народний депутат Петро Симоненко.

"Колгоспи - це була унікальна форма господарювання на селі. Адже її запропонували самі селяни! І це пішло з України, з Миколаївської області! І саме з розвитком колгоспного руху у нас підвищувався рівень добробуту на селі. Це давало можливість будувати житло для молодих фахівців, міжколгоспна кооперація допомагала будувати переробні виробництва - молокозаводи, олійні, ковбасні цехи. Це була унікальна система, яка давала можливість нікого не залишити без підтримки. Помер хтось - адже колгосп завжди допомагав у таких випадках, просто по-людськи! Труну виділять, свиню або теляти заріжуть, чимось ще допоможуть", - підкреслив він.

За словами політика, ліквідація колгоспів і розпаювання землі призвело до того, що більшість нинішніх власників виявилося не в змозі обробляти свої наділи. Замість цього вони змушені за безцінь здавати землю в оренду.

"Ну от як сьогодні обробити 2 га, або, скажімо, 15 га (а є й такі паї, наприклад, у Миколаївській області), не володіючи необхідним капіталом і технікою? Тим більше, що молодь практично роз'їхалася з сіл, так як там немає роботи. Адже сьогодні 2/3 пайовиків - це пенсіонери, які фізично не можуть обробляти землю!", - заявив Симоненко.

Політик висловив упевненість, що прийняття запропонованого комуністами законопроекту про сільську кооперацію допоможе суттєво поліпшити ситуацію, і не тільки в АПК, а й з сільською інфраструктурою - школами, клубами, та ін.