ua en ru

Ліквідація банку "Форум" призведе до кризи всієї банківської системи України, - експерт

Банк "Форум" - великий системний банк, і в разі його ліквідації в банківській системі почнеться "ефект доміно", що призведе до важкої кризи всієї банківської системи в Україні. Про це заявив глава ГО "Ініціативна група вкладників і клієнтів банку "Форум" Павло Сидоренко.

"Відтік вкладів у банку Форум" розпочався з грудня 2012 і пов'язаний з важкою економічною і політичною ситуацією в Україні і склав 2 млрд гривень", - сказав Сидоренко.

Також глава ініціативної групи підтвердив, що на сьогоднішній день "всі сторони переговорного процесу: Нацбанк, тимчасова адміністрація, фонд гарантування вкладів і колишній власник зацікавлені в стабілізації ситуації в банку".

Вкладники банку "Форум" очікують що сьогодні о 12 годині дня на всеукраїнському з'їзді вкладників у Жовтневому палаці, відбудеться зустріч c представниками Нацбанку, тимчасовою адміністрацією та акціонерами, які представлять "дорожню карту" або меморандум щодо стабілізації ситуації в банку.

Нагадаємо, що "Смарт -холдинг", контролюючий банк "Форум" раніше заявив про судові претензії до колишнього власника "Форуму" - Commerzbank (Німеччина) - за ненадання "Смарт-холдингу " інформації про реальний стан справ у банку "Форум" перед його продажем. У "Смарт-Холдингу" відзначили, що Commerzbank перестав показувати справжній стан справ у банку. Починаючи з 2012 року не відображався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі. Ця інформація була прихована і від регулятора і при останньому продажу банку. З 14 березня Фонд гарантування вкладів на три місяці ввів тимчасову адміністрацію в банк "Форум".