ua en ru

Ліхтенштейн з сьогоднішнього дня приєднався до Шенгенської зони

Ліхтенштейн з 19 грудня 2011 р. приєднується до Шенгенської зони і стає 26-й країною - учасницею цієї угоди про безвізовий переміщенні. Про це говориться в офіційному повідомленні Європейської комісії (ЄК).
Рішення про вступ в Шенген влади Ліхтенштейну взяли 26 лютого 2009 р. Питання про приєднання країни до Шенгенської угоди був схвалений об'єднаним комітетом Ради міністрів юстиції та внутрішніх справ країн Європейського союзу 13 грудня ц.р. З моменту входу Ліхтенштейну до Шенгенської зони всіх охочих перетнути наземну кордон країни з країнами Шенгенської зони не потрібно буде проходити додатковий наземний контроль.
Шенгенська угода про прикордонний контроль на внутрішніх кордонах між європейськими країнами, названа по імені невеликого міста в Люксембурзі, була підписана в 1985 р., проте набула чинності лише через 10 років. Спочатку в Шенгенську зону входили 7 європейських держав: Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Франція, Німеччина, Португалія та Іспанія. Згодом до договору приєдналися ще кілька країн. На даний момент за вступ в Шенгенську зону борються Румунія і Болгарія. Крім того, частково в число країн - учасниць угоди входить Кіпр.