ua en ru

Ліхтенштейн готовий повернути Україні 13 млн франків, заарештованих на рахунках судді

Ліхтенштейн готовий повернути Україні 13 млн франків, заарештованих на рахунках судді Фото: швейцарські франки

Однак Україні необхідно довести злочинне походження коштів

Ліхтенштейн готовий повернути Україні 13 млн франків, заарештованих на рахунках судді Вищого господарського суду України, передає Deutsche Welle з посиланням на прокуратуру в місті Вадуц.

Засоби можуть бути конфісковані і повернуті в Україну, повідомляє прокуратура Ліхтенштейну. Однак для цього українське правосуддя має встановити злочинне походження коштів.

Видання поки не отримало відповіді на запит Генеральної прокуратури України, відкрито кримінальне провадження проти судді, який незаконно вивів сумнівні гроші за кордон.

Втім, з відповіді прокуратури Ліхтенштейну випливає, що рахунки були арештовані не з ініціативи Києва.

"Підставою для арешту грошових коштів стала наша власна інформація", - зазначив керуючий прокурор країни Роберт Валльнер.

За його словами, про підозру щодо брудного походження коштів на рахунках двох українців прокуратуру повідомило лихтенштейнское відомство по боротьбі з відмиванням коштів.

Як припускає видання, мова йде про кошти українського судді Артура Ємельянова.

Нагадаємо, в кінці липня Державна служба фінансового моніторингу України повідомила, що в Ліхтенштейні судом м. Вадуц заарештовані 13,1 млн швейцарських франків на рахунках чинного судді Вищого господарського суду України (ВГСУ). Зазначимо, 13 млн франків - це приблизно 286 млн грн.