ua en ru

Ліга Європи: "Динамо" поступилося "Валенсії", "Дніпро" обіграв "шпор", а "Чорноморець" з "Ліоном" голів не забили

У перших матчах українських команд у Європі були всі три види результату. Київське "Динамо" на Кіпрі програло іспанській "Валенсії" 0:2. Коноплянка приніс мінімальну перемогу "Дніпру" над "Тоттенхемом". А "Чорноморець" і "Ліон" видали нудну нульову нічию. А донецький "Шахтар" у Чехії зміг забити у відповідь на гол "Вікторії" і вирвати нічию.

У перших матчах українських команд у Європі були всі три види результату. Київське "Динамо" на Кіпрі програло іспанській "Валенсії" 0:2. Коноплянка приніс мінімальну перемогу "Дніпру" над "Тоттенхемом". А "Чорноморець" і "Ліон" видали нудну нульову нічию. А донецький "Шахтар" у Чехії зміг забити у відповідь на гол "Вікторії" і вирвати нічию.

Динамо - Валенсія 0:2
Гол:
Варгас, 79, Фигули, 90+1

Стартові хвилини, принаймні з точки зору володіння м'ячем, залишилися за киянами. Проводивші перший матч після тривалої зимової паузи динамівці відчували себе впевнено, непогано рухали м'яч, але великим здобудками похвалитися не могли. Іспанці впевнено захищалися і при цьому намагалися втікати в контратаки, причому намагалися робити це за рахунок довгих передач з глибини у вільні зони.

Так, на 24-й хвилині Мичель зробив закид на Жонаса, який за спиною захисника дістався до м'яча, але, обробивши його не кращим чином, момент втратив. Через дев'ять хвилин все той же Жонас вистрілив з-за меж штрафного після розіграшу "стандарту", але м'яч пролетів поруч зі штангою. В іншому оборона українців, що діяла без Євгена Хачеріді, з задумами суперника справлялася.

Другий тайм почався для "Динамо" несподівано. Голкіпер Олександр Шовковський "смикнув" м'яз, і замість нього після тривалої перерви з'явився тезка Рибка. Він вийшов на поле в офіційному матчі вперше з 2011 року - так багато екс-голкіпер донецького "Шахтаря" пропустив через дискваліфікацію, пов'язаної з виявленням у нього в крові забороненого препарату.

Відповідь щодо форми голкіпера була отримана на 65-й хвилині. Після передачі Жонаса майже на лінії воротарського Варгас добре пробив головою, але Рибка продемонстрував чудову реакцію, змусивши нечисленних глядачів бурхливо аплодувати. Чим менше часу залишалося до фінального свистка, тим небезпечніше ставали атаки "Валенсії". Особливо виділявся вийшовший на заміну алжирець Фегулі, який додав швидкості на правому фланзі.

На 74-й хвилині саме звідти були подані два поспіль кутових, які завершилися ударами головою майже впритул - обидва рази Рибка знову проявив себе чудово. Чотири хвилини потому сантиметрів вже не вистачило Брауну Ідейє і Денису Гармашу, щоб замкнути передачу з флангу. До жалю шанувальників українського клубу, цей момент не збив наступального пориву "летючих вишів".

Через лічені секунди Фегулі, залишившись наодинці з Рибкою, програв йому протистояння. Але все-таки кількість чудес, на які був здатний Рибка, виявилося лімітованим. Черговий кутовий - знову праворуч - все-таки завершився голом. З чергової спроби удар головою Варгаса виявився точним. Незабаром він міг оформити дубль, але номінальним господарям допомогла штанга. Втім, неприємності "Динамо" на цьому не закінчилися. Вже в доданий арбітром час після удару Фегулі м'яч рикошетом від Домагоя Види опинився в сітці.

Чорноморець - Ліон, 0:0

"Моряки", цілеспрямовано віддавши ініціативу супернику, спочатку шукали щастя в контратаках і на кінець чверті години ледь в цьому не досягли успіху. Олексій Антонов відгукнувся на довгу передачу Кирила Ковальчука і, піймавши м'яч на носок, спробував пробити, але досвідчений Ремі Веркутр завчасно залишив ворота і удар заблокував.

До середини тайму одесити заграли помітно впевненіше, а Лео Матос навіть зважився на хитромудрий навіс-удар з правого флангу, після якого кіперу "Ліона" довелося відбивати м'яч за лицьову. Кутовий біля воріт гостей, правда, мало не призвів до голу в ворота "Чорноморця". Джиммі Бріан у час стрімкої контратаки три в два знайшов у штрафному Стіда Мальбранка, але ветеран, опинившись віч-на-віч з Пастом, пробив у кіпера.

Одеситів цей епізод не збентежив, і на 40-й хвилині Антонов ледь не потішив вболівальників міні-шедевром. Продавивши Сарра, він примудрився пробити через себе - Веркутр не без труднощів перевів м'яч на кутовий. Провівши кінцівку першого тайму в атаках, другу половину "моряки" теж почали дуже агресивно. Олексій Гай проникаючою передачею знайшов Івана Бобко, який бив без перешкод з меж штрафного, але м'яч розминувся зі створом.

Грати в такому темпі на цій стадії сезону "Чорноморець" безумовно не звик, і на кінець години швидкості помітно впали. Ліонці, навпаки, активізувалися і почали підбиратися до воріт Паста все частіше. Даник, обігравши на фланзі двох захисників, переадресував м'яч Бріану, але господарів виручив воротар.

"Чорноморець" огризнувся. Антонов, отримавши м'яч на межі офсайду, просунувся до лицьової і спробував зробити передачу на Павла Ребенка, однак Веркутр задум 69-го номера розгадав.

У час, що залишився забити могли і ті, і інші. Корентен Толиссо пробив поруч зі штангою, а підключився до атаки Фонтанельо з лінії штрафного стрельнув над поперечиною. Але куди більше одесити після цього матчу будуть шкодувати про промаху Анатолія Діденка, який вже в доданий арбітром час після подачі зі штрафного пальнув у штангу.

Дніпро - Тоттенхем, 1:0
Гол:
Коноплянка, 81 (з пенальті)

На питання про відсутність цілого ряду ключових гравців серед прилетіли на Україну тренер гостей Тім Шервуд обіцяв відповісти стартовим складом, і той справді виглядав аж ніяк не слабким. Додатковою перевагою "шпор" була постійна ігрова практика в національній першості. Про команду Хуанде Рамоса таке сказати було не можна, але різницю в кондиціях дніпряни, які чекали великого футболу більше двох місяців, намагалися компенсувати великим запалом.

На цьому азарті вони яскраво провели стартові хвилини, але вже до середини тайму заволоділи м'ячем англійці. У перший раз вони серйозно перевірили Дениса Бойка на 13-й хвилині, коли Роберто Сольдадо головою замикав навіс зліва. Від вискочившого вперед воротаря м'яч вилетів за межі штрафної.

До цього моменту вже було ясно, що головною зброєю "Дніпра" будуть контратаки. Одна з них на 24-й хвилині вивела Матеуса один на один з кіпером при повній відсутності оборони. У бразильця був час зіграти в голові шахову партію, і саме це його підвело. Форвард так довго чекав ривка від воротаря і зволікав з рішенням, що в підсумку пробив у Бреда Фріделя. Переграти на нервах самого вікового гравця в історії турніру - завдання об'єктивно важке.

Відповіддю "Тоттенхема" стала флангова атака, яка завершилася ударом Насера Шадлі в дотик з центру штрафного майданчика. М'яч розминувся з "дев'яткою". Наступним господарям погрожував вже Андрос Таунсенд, який бив "стандарт" з лінії штрафної. На щастя для Бойка, разом зі стінкою м'яч оминув і ворота. Правда, слідом кіпер на порожньому місці ледь не подарував м'яч супернику і виправив власну помилку лише ціною майже героїчних зусиль.

Розмірений старт другого тайму зобов'язаний був порушувати Сольдадо. На 55-й хвилині іспанець з двох метрів замикав у порожні ворота пас Пауліньо, але примудрився пробити вище. Як це у нього вийшло, не розповість, напевно, і сам форвард. Освіжити гру лондонців з лавки був кинутий Крістіан Еріксен, і данець забив чи не першим дотиком, але з офсайду. Тим самим він дав відмашку десятихвилинці активності, в якій Євген Коноплянка встиг двічі зірвати оплески дриблінгом, а Матеус, Сольдадо і знову Матеус небезпечно били по воротах.

Настирливому бразильцеві і судилося стати одним з героїв зустрічі. Наприкінці нападник рвонув з м'ячем через все поле, увійшов у штрафну, де впав не без допомоги Яна Вертонгена. Реалізований Коноплянкою пенальті порядком трохи розігрів підмерзлу публіку "Дніпро-Арени". Незабаром лівий вінгер завдав залп з дистанції, але вже повз ворота. У час, що залишився рахунок міг швидше подвоїтися, ніж зрівнятися. Рятував лондонців Фрідель, рятувала штанга, і все ж до виїзної зустрічі дніпряни можуть готуватися з почуттям виконаного обов'язку.

Вікторія - Шахтар 1:1
Гол:
Тецл, 62 - Адріано, 65

Господарі почали обережно, і спочатку у гірників була величезна перевага у володінні м'ячем. От тільки гра йшла в невисокому темпі, а тому до небезпечних моментів справа не доходила. Запам'ятався хіба що один епізод, коли Дуглас Коста, обігравши двох суперників, вийшов на ударну позицію, але м'яч пролетів повз стійку.

"Вікторія" почала показувати зуби через 15 хвилин. У "Шахтаря" провис лівий фланг оборони, і Павел Хорват по діагоналі відпасував Томашу Горжаву, але небезпечний удар заблокував Ярослав Ракицький. Після короткого відрізка активності чехів гості створили перший гольовий момент. Дуглас Коста зробив гостру передачу Луїсу Адріано, але той не кращим чином пішов на м'яч і втратив момент для удару. Йому все-таки вдалося відпасувати Тайсону, але той, намагаючись вразити відкритий дальній кут - не влучив у ворота.

Підтримувати швидкий ритм постійно не вдавалося ні тим, ні іншим, і так було тому, що обидві команди проводили тільки перший офіційний матч після зимової паузи. У кінцівці тайму донеччани знову піддавили суперника, активно використовуючи фланги, і після прострілу Ісмаїлі Маріан Чішовскі ледь не зрізав м'яч у свої ворота. Але останнє слово в першій половині матчу залишився за чехами. Хорват побачив, що Андрій П'ятов вийшов далеко з воріт і спробував перекинути м'яч за спину голкіпера збірної України. М'яч пролетів трохи вище поперечини.

Дебют другого тайму пройшов неквапливо і без цікавих подій, але на 62-й хвилині "Вікторія" вийшла вперед, успішно розігравши стандартне положення. Після штрафного Хорвата Чішовскі у штрафному головою прокинув м'яч далі, і Станіслав Тецл вразив ціль з "другого поверху".

Втім, "Шахтарю" дуже швидко вдалося відігратися. Капітан донеччан Даріо Срна зробив розкішну передачу на передову зі своєї половини поля, і Луїс Адріано, уникнувши офсайдної пастки, в штрафний перехитрив воротаря Матуша Козачика.

Надалі ініціатива залишалася за "Шахтарем", і в Алекса Тейшейри було дві можливості вивести чемпіона України вперед. Але бразильця підвела точність, і підопічні Луческу не зуміли вчинити вирішальне зусилля, помітно підсів в кінцівці. Однак і чехам виявилося не під силу подолати втому. Матч завершився внічию, яка більше влаштувала чемпіона України.

Використані матеріали УЄФА