ua en ru

Ліга Чемпіонів: МЮ розібрався з "Байєром", "Реал" розгромив "Галатасарай", а "Ювентус" не зміг виграти в Данії

Любителі футболу вже встигли скучити за головним європейським клубним турніром. Очікування старту Ліги чемпіонів було тяжким. Зате вже в перший день команди показали, що ми чекали недарма. За великим рахунком, боротьби не вийшло, зате футболісти порадували результативною грою. Підсумок першого дня ЛЧ: 1 нічия і середня результативність у 3,75 м'яча за гру!

Любителі футболу вже встигли скучити за головним європейським клубним турніром. Очікування старту Ліги чемпіонів було тяжким. Зате вже в перший день команди показали, що ми чекали недарма. За великим рахунком, боротьби не вийшло, зате футболісти порадували результативною грою. Підсумок першого дня ЛЧ: 1 нічия і середня результативність у 3,75 м'яча за гру!

Загалом, сюрпризів було небагато. Зазначимо нічию "Копенгагена" з "Ювентусом", та впевнену перемогу "Шахтаря" над "Реал Сосьєдадом". В іншому фаворити досить легко взяли свої очки. Коротку розповідь про матчі вівторка представлено в нашому огляді.

Група А

"Манчестер Юнайтед" (Англія) - "Байєр" (Німеччина) - 4:2 (1:0)
Голи:
Руні, 22, 70, Ван Персі, 59, Валенсія, 79 - Рольфес, 54, Топрак, 88

"Реал Сосьєдад" (Іспанія) - "Шахтар" (Україна) - 0:2 (0:0)
Голи:
Алекс Тейшейра, 65, 87

У першій групі зібралася досить цікава компанія. "Манчестер Юнайтед", який залишився без Сера Алекса Фергюсона, не здавався нездоланним бар'єром. "Шахтар", розпродавши своїх лідерів влітку, теж помітно ослаб. В цій ситуації на заповітні путівки в наступну стадію могли зазіхнути зухвалі "Реал Сосьєдад" і "Байєр". Однак вже в перший день більш досвідчені англійці та українці вказали суперникам на їх місця.

"Червоні дияволи" поки не хапають зірок з неба в Англійській Прем'єр-лізі, зате вони, що називається, "запалили" в Лізі чемпіонів. "Юнайтед" пограв з "Байєром" в кішки-мишки. Підопічні Мойеса, який дебютував в головному клубному турнірі Європи, використовували помилки Бернда Лено. Голкіпер "аспірінових" явно зіграв нижче своїх можливостей. Вже на 22-й хвилині рахунок відкрив Вейн Руні. Форвард з відскоком від землі пробив після навісу Евра. М'яч пролетів над руками голкіпера. Англійці цілком могли збільшити свою перевагу ще в першому таймі, але зберегли інтригу. Простив суперника і Руні. Нападник збірної Англії вийшов один на один з Лено після того, як Топрак послизнувся у власній штрафній.

Проте Руні навіщось почав обігрувати воротаря, замість того, щоб катнути м'яч Ван Персі. Промах змусив схопитися за голову не тільки Мойеса, але і Фергюсона, який сидів на трибунах. Тут же господарів чекала розплата: прекрасним голом відзначився Рольфес, "поклавши" м'яч у кут з-за меж штрафного. Однак радість Самі Хююпя, який очолює "Байєр", була недовгою. Незабаром Ван Персі створив власний шедевр, вразивши ворота ударом через себе. Потім вже Руні оформив дубль, реалізувавши вихід один на один. Наприкінці команди обмінялися результативними атаками, встановивши остаточний рахунок. "Юнайтед" переміг і дав гідну відповідь критикам.

Група В

"Копенгаген" (Данія) - "Ювентус" (Італія) - 1:1 (1:0)
Голи:
Йергенсен, 14 - Квальярелла, 54

"Галатасарай" (Туреччина) - "Реал" (Іспанія) - 1:6 (0:1)
Голи:
Булут, 84 - Іско, 33, Бензема, 54, 81, Кріштіану Роналду, 63, 66, 90+1

У другому квартеті були створені тепличні умови для "Ювентуса" і "Реала". Суперництво з "Копенгагеном" і "Галатасараєм" дозволяло грандам зайнятися ротацією складу, а також кинути сили на внутрішні чемпіонати. Однак прикласти зусилля фаворитам все ж доведеться. "Стара синьйора" явно відчуває себе незатишно на поле стадіону "Паркен" в столиці Данії. У минулому році "Юве" не зумів здобути перемогу у матчі з "Норшелланом". На цей раз туринців очок позбавив "Копенгаген". Вже на 14-й хвилині вивів господарів вперед Йоргенсен.

Незважаючи на тотальну перевагу італійців, данцям вдавалося зберегти свої ворота в недоторканності до другого тайму. І вболівальники "Копенгагена" за це повинні дякувати Віланда, який зробив кілька фантастичних сейвів. Але і він був безсилий, коли Куальярелле дозволили пробити метрів з 8-10. Після цього "Юве" вже не випускав нитки гри зі своїх рук, але забити другий м'яч так і не зумів. Можливо, на туринців вплинув недавній матч з "Інтером". Після енерговитратного поєдинку у чемпіона було лише 3 дні на відновлення. Втім, навряд чи втрата очок позначиться на подальших перспективах "Юве" в Лізі чемпіонів: "Копенгаген" і "Галатасарай" помітно поступаються в класі суперників.

Турки могли б розраховувати на щось більше, зіграй вони більш відповідально в обороні. Перед матчем з "Реалом" всі згадували минулу зустріч суперників. Тоді стамбульці добряче пошарпали мадридців. Але на цей раз "Реал" узяв переконливий реванш, принизивши господарів перед власною публікою. Цей матч ознаменувався не тільки форменим розгромом, але і тим, що в стартовому складі "Реала" через 238 днів з'явився Ікер Касільяс.

Однак голкіпер так і не дограв матч до кінця з-за отриманої травми: більш того, він провів на полі всього 15 хвилин! Початок матчу порадував вболівальників. "Галатасарай" кинувся на свого суперника, а "Реал" від неприємностей двічі врятував Касільяс. Сейви голкіпера показали, що навіть просиджування шорт на лавці не позначилося на реакції капітана. Після такого жвавого початку, "Реал" взявся за справу. Гості відкрили рахунок першим же ударом у створ. Зробив це на 34-й хвилині Іско. Господарі неодноразово добиралися до володінь Лопеса, тим не менше, кожен раз вони втрачали непогані моменти для взяття воріт. Наприклад, Йілмаз з кількох метрів головою спрямував м'яч повз цілі.

А "Реал" такого марнотратства не пробачив. На 54-й хвилині Бензема реалізував вихід один на один. Після цього господарі знітилися. Захисники "Галатасарая" почали відверто чудити. Кріштіану Роналду оформив один з найлегших дублів у своїй кар'єрі. Обидва м'ячі португалець забив, добиваючи м'яч у сітку з кількох метрів. Муслеру було відверто шкода. Незабаром Роналду допоміг зробити дубль і Бензема, виклавши тому м'яч прямо на ногу. Але і на цьому португалець не заспокоївся. Вже на 90-й хвилині Кріштіану записав на свій рахунок хет-трик. Причому 3-й гол вийшов приголомшливим. 7-ка "Реала" розкидав трьох захисників суперника і вколотив м'яч у сітку! Турки на це змогли відповісти лише голом престижу: результативний удар завдав Умут Булут.

Група С

"Бенфіка" (Португалія) - "Андерлехт" (Бельгія) - 2:0 (2:0)
Голи:
Джурічіч, 4, Луїзао, 30

"Олімпіакос" (Греція) - "Парі Сен-Жермен" (Франція) - 1:4 (1:1)
Голи:
Вайсс, 25 - Кавані, 19, Мотта, 68, 73, Маркиньос, 86

У цьому квартеті спочатку відводилася роль фаворитів "Бенфіці" і ПСЖ. У перший ігровий день португальці і французи підтвердили свій статус. По всій видимості, в групі D боротьби за вихід у наступну стадію не буде. Фаворити відбулися малою кров'ю. "Бенфіка" вже на перших хвилинах відкрила рахунок. В цьому їй допоміг Сільвіо Прото, який не зумів зафіксувати м'яч після несильного удару суперника. Джуричичу потрібно було лише вразити ворота з кількох метрів. А на 30-й хвилині Луїзао забив другий м'яч, зробивши вагому заявку на перемогу. Захисник "Бенфіки" зіграв по-бразильськи: після кутового обробив м'яч грудьми і, не дозволивши тому торкнутися газону, спрямував у ворота.

"Андерлехт" не зумів навіть "розмочити" рахунок. І це притому, що бельгійський чемпіон у своїй першості в середньому забиває майже по 4 м'ячі за гру.

У більш цікавому ключі проходив другий матч цієї групи. "Олімпіакос", підтримуваний нестихаючими трибунами стадіону у Піреях, нав'язав боротьбу парижанам. Більше того, початок зустрічі залишився за господарями. Вже на перших хвилинах вони перевірили на міцність поперечину і штангу воріт Сірігу. Не зламався "Олімпіакос" і після того, як гості відкрили рахунок у своїй першій же атаці. Кавані закотив м'яч у порожні ворота після прориву Максвелла. Греки відповіли слаломним проходом Володимира Вайсса-молодшого. Словак прибрав зі свого шляху двох захисників парижан, завершивши атаку витонченим ударом в кут. Тим не менш, у другому таймі позначився більш високий клас чемпіона Франції. Перемогу ПСЖ приніс дубль Тіаго Мотти.

В обох випадках бразило-італієць був найспритнішим при розіграші кутових. В кінцівці матчу свій гол міг забити і Ібрагімович. Швед сам заробив пенальті і сам же вирішив його виконати. Однак Роберто Хіменес зреагував на удар, а заодно парирував м'яч після добивання настирного Ібри. Втім, "Олімпіакосу" все одно не вдалося уникнути розгрому. Вже на 86-й хвилині вразив ворота Маркиьос. Причому зробив він це після розіграшу кутового. ПСЖ очолив турнірну таблицю, а греки відправляються працювати над стандартами.

Група D

"Баварія" (Німеччина) - ЦСКА (Москва) - 3:0 (2:0)
Голи:
Алаба, 3, Манджукіч, 41, Роббен, 68

"Вікторія" (Чехія) - "Манчестер Сіті" (Англія) - 0:3 (0:0)
Голи:
Джеко, 48, Яя Туре, 53, Агуеро, 58

У квартеті, де виступає російський чемпіон, обійшлося без сенсацій. "Баварія" і "Манчестер Сіті" почали турнір з впевнених перемог. Чемпіон Німеччини вже у першому таймі зняв всі питання про переможця свого матчу. Гра ЦСКА справила гнітюче враження: мюнхенцям не довелося докладати особливих зусиль, щоб домогтися перемоги. "Сіті" довелося трохи повозитися довше зі своїм опонентом. "Вікторія" відбивалася весь перший тайм, але зламалася після перерви. На 48-й хвилині оборону господарів вскрила ударна пара форвардів Агуеро - Джеко.
Перший втік від захисника, а другий розстріляв ворота з близької дистанції. А вже через 5 хвилин чехів добив Яя Туре, який забив найкрасивіший гол ігрового дня. Івуарієць з-за меж карного майданчика завдав обвідного удару, влучивши в саму дев'ятку! Крапку в матчі поставив Агуеро. В результаті "Манчестер Сіті" знадобилося лише 15 хвилин, щоб вирішити результат поєдинку на свою користь. Після гри Пеллегріні похвалив своїх підопічних: "у першому таймі ми показували хорошу гру, мали кілька можливостей для взяття воріт, але в другому зіграли дуже добре. Ми зробили перестановки, щоб отримати необхідний простір: 10 гравців суперника весь час грали в обороні, тому нам було дуже важко забити".

Вже зараз зрозуміло, що "армійцям" буде вкрай непросто змагатися з "Сіті". Пелегріні явно не хоче продовжувати сумну традицію зупинки на груповому етапі, закладену Манчіні. Тим не менш, списувати з рахунків ЦСКА не варто. Ще подивимося, як англійці зіграють в Мюнхені.