ua en ru

Ліга Чемпіонів: "Арсенал" влаштував розгром у Стамбулі, а "Шальке" не зміг обіграти ПАОК

Матчи среды в раунде плей-офф Лиги чемпионов принесли минимум два неожиданных результата. "Арсенал" в Турции встречался с "Фенербахче", а "Шальке" на своем поле принимал команду, попавшую в эту стадию практически волею случая.

Матчі середи в раунді плей-офф Ліги чемпіонів принесли мінімум два несподіваних результату. "Арсенал" в Туреччині зустрічався з "Фенербахче", а "Шальке" на своєму полі приймав команду, яка потрапила в цю стадію практично волею випадку.

Те, що гра в Гельзенкірхені буде повна несподіванками, стало зрозуміло ще задовго до неї. Український "Металіст" вибив з розіграшу головного єврокубка грецький ПАОК(2:0, 1:1), але потім був виключений УЄФА за договірний матч п'ятирічної давності. Харків'яни апелювали у вищі інстанції, але їхня доля була вирішена.

Після деякої активності господарів на перших хвилинах гра звелася до боротьби в центрі поля практично без воріт. Наступний сплеск атак "Шальке" відкрив рахунок: метушня у штрафному греків дозволила пробити Джефферсону Фарфану, який траєкторією м'яча спантеличив голкіпера Санса Хакобо - 1:0 на 15-й хвилині.

Захопившись тотальною перевагою по володінню м'ячем (70%), німецький клуб дозволяв собі вільність в обороні, але все ж моменти ПАОКа були надто одиничними. Поки у другому таймі наставники освіжали гру своїх команд, гості почали діяти сміливіше і пристрілюватись до воріт Тімо Хільдебранда. З чергової спроби їх потужним пострілом вразив Мирослав Стох - 73 хвилина, 1:1.

Гра завершилася результативною нічиєю, що сильно зменшує шанси "Шальке" на підсумковий успіх: вдома греки можуть і зубами вчепитися в шанс на небувалу єврокубкову висоту.

Ну а в Стамбулі місцевий "Фенербахче" планував показати "Арсеналу", що той зовсім не готовий вступити в свою чергову Лігу чемпіонів і знаходиться в досить розібраному стані, щоб піднести сенсацію. Однак все вийшло зовсім інакше.

Віце-чемпіон Туреччини укомплектований досить серйозним складом, в якому багато прізвищ відомі не тільки світу - голкіпер Демірель, захисники Йобо і Кадлец, хавбеки Топал, Мейрелеш, Белезоглу, форвард Кейт. В останні трансферні вікна стамбульців поповнили захисник "Зеніту" Бруну Алвеш і нападник "Спартака" Еммануель Еменіке. Словом, команда на папері ніяк не виглядала хлопчиками для биття, але саме такою постала на стадіоні "Шюкрю Сараджоглу".

Від "Арсеналу" після провального старту вдома в чемпіонаті Англії (1:3 від "Астон Вілли") тільки ледачий не чекав невдачі. Незважаючи на обурення трибун, лондонці непогано відчули себе на чужому полі і в гру увійшли швидше. "Фенербахче" був досить нерасторопен в переході з оборони в атаку, та й взагалі більше часу проводили в першій, а не в другій. У першому таймі не сталося помітних чисто футбольних моментів, але сталася одна вимушена заміна: гравець "Фенера" заїхав бутсою в обличчя Лорана Кошельни.

Що відбувалося в роздягальні стамбульців в перерві - невідомо, але після нього в їх ворота посипався град м'ячів. На 51-й хвилині Алвеш проспав швидку комбінацію Уолкотта і Гіббса, і захисник відкрив рахунок - 0:1.

"Арсенал" не поспішав розвивати успіх, даючи супернику можливість хоч якось проявити себе. Але характеру у "Фенера" не знаходилося навіть з виходом на заміну Еменіке. Замість цього Аарон Ремсі, не зустрівши опору, пробив з лінії штрафного і подвоїв перевагу незважаючи на старання Деміреля - 0:2 на 64-й хвилині.

Деякий час "Фенербахче" сидів на воротах "Арсеналу", але знову нічого не змінив. В одній з контратак Кадлец збив у штрафному Уолкотта, і Олів'є Жиру, який грав не дуже вдало, немов залишився в минулому сезоні, пенальті виконав успішно - 0:3.

Тепер мало у кого залишилися сумніви, що "Арсенал" вийде в груповий етап без ускладнень. "Фенербахче" показав абсолютно невиразну гру, такого суперника з задоволенням здолав би навіть вчорашній "Пасуш де Феррейра".

В інших матчах середи заділ на вихід в основну стадію зробили "Аустрія", "Базель" і в якійсь мірі "Легія". Поляки, на відміну від інших, задовольнилися лише гостьовою нічиєю, але у них і суперник дуже серйозний - "Стяуа".

Квалификация Ліги чемпіонів. Раунд плей-офф. Перші матчі

"Фенербахче" (Стамбул, Туреччина) - "Арсенал" (Лондон, Англія) - 0:3 (0:0)
Голи
: Гіббс, 61, Ремсі, 64, Жиру, 77 (з пенальті)

"Шальке" (Гельзенкірхен, Німеччина) - ПАОК (Салоніки, Греція) - 1:1 (1:0)
Голи
: Фарфан, 32 - Стох, 73

"Лудогорец" (Разград, Болгарія) - "Базель" (Базель, Швейцарія) - 2:4 (1:1)
Голи
: Марселинью, 23, Стоянов, 50 - Салах, 12, 59, Сьо, 64, Шер, 83 (з пенальті).

"Динамо" (Загреб, Хорватія) - "Аустрія" (Відень, Австрія) - 0:2 (0:0)
Голи
: Леовац, 68, Станкович, 75

"Стяуа" (Бухарест, Румунія) - "Легія" (Варшава, Польща) - 1:1 (0:1)
Голи
: Пьявоккари, 34 - Кесецки, 53

Матчі-відповіді сьогоднішніх пар пройдуть 27 серпня.

Нагадаємо, що вчора також пройшла частина матчів плей-офф Ліги Чемпіонів.