ua en ru

Ліга арабських держав передала Сирії план врегулювання внутрішнього конфлікту

Представники Ліги арабських держави 30 жовтня 2011 р. передали сирійської делегації в Катарі план врегулювання триваючого сьомий місяць конфлікту в Сирії, заявив сьогодні міністр закордонних справ Катару Джассим бін Хамад.
За словами бін Хамада, що відбулася напередодні зустріч носила "довірчий і відвертий" характер, передає Associated Press. При цьому глава катарського зовнішньополітичного відомства не навів деталей представленого плану. У Лізі арабських держав розраховують, що Дамаск сьогодні дасть відповідь на ініціативу міжнародної організації.
З середини березня 2011 р. у Сирії тривають масові акції протесту. Учасники заворушень вимагають відставки президента країни Башара Асада та проведення політичних реформ. Влада Сирії жорстко присікають несанкціоновані акції протесту, в тому числі задіюючи армійські підрозділи. За останніми даними, в результаті таких дій вже загинуло понад 3 тис. чоловік. США і Євросоюз ввели ряд санкцій відносно сирійського керівництва, а Рада Безпеки ООН засудила відкрите порушення прав людини і застосування зброї проти мирних жителів.
У Раді Безпеки ООН 4 жовтня ц.р. пройшло голосування за запропонованим Францією, Великобританією, Німеччиною і Португалією проекту резолюції щодо Сирії. У ході голосування Росія і Китай скористалися правом вето, щоб заблокувати його прийняття. За словами постійного представника РФ при ООН Віталія Чуркіна, запропонований документ був побудований на філософії конфронтації.
Тим часом Асад пішов на ряд поступок опозиції, зокрема, скасував надзвичайний стан, який діяв в країні з 1963р., І оголосив про широку амністію.Також Асад надав право громадянам створювати політичні партії і брати участь в них. На початку серпня був виданий указ про загальні вибори.