ua en ru

Лідери Євросоюзу не змогли домовитися про проведення реформ в ЄС, - джерело

Лідери Євросоюзу не змогли домовитися про проведення реформ в ЄС, повідомляє Reuters з посиланням на неназване джерело в дипломатичних колах. Зокрема, він заявив, що не всі з 27 учасників союзу підтримали запропоновані ініціативи.

Очікується, що делегати зроблять нову спробу знайти консенсус, але вже в рамках 17 країн єврозони та інших учасників союзу, які побажають до них примкнути. Каменем спотикання стало небажання Франції та Німеччини йти на поступки, яких вимагає британський прем'єр-міністр Девід Кемерон.

Мова йде про створення нових фіскальних правил на національному рівні, при цьому всі прийняті кроки повинні привести до нормалізації обстановки всередині єврозони. Передбачається, що керівництво країн має взяти на себе зобов'язання затверджувати тільки збалансовані бюджети.

Уточнюється, що під визначення "збалансований" в даному випадку потрапляє бюджет з річним структурним дефіцитом не більше 0,5% від номінального ВВП. Поряд з цим допускається, що країни з державним боргом менше 60% від ВВП можуть незначно перевищувати зазначену позначку. Поки не уточнюється, що саме стало причиною незгоди британської сторони.
Разом з тим джерела повідомили, що позитивним підсумком роботи глав ЄС стало визначення максимального розміру європейського стабілізаційного механізму. Його обсяг не перевищуватиме 500 млрд євро. Уточнюється, що дана сума може бути переглянута до липня наступного року, коли зазначений механізм почне працювати.

Лідери також дійшли згоди про надання спільних кредитів з Міжнародним валютним фондом. Вирішено, що їх сукупний обсяг не перевищуватиме 200 млрд євро. Ефект від даної міри дозволить посилити потенціал МВФ в боротьбі з наслідками боргової кризи єврозони.

The Wall Street Journal у свою чергу повідомив, що в той час як голови ЄС намагаються знайти вихід зі сформованої ситуації, регіональні центробанки Європи таємно готують власний план на випадок краху зони євро, повідомила.Правда, в даному випадку це більше схоже на інструкцію з виживання в постапокаліптичному світі. Так, регулятори Ірландії та Греції вже серйозно стурбовані можливістю друку великої кількості банкнот, номінованих у національній валюті, в найкоротші терміни. А про можливість використання відмінній від євро валюти у своїх розрахунках задумалися не тільки члени зони євро, але і ЦБ тих країн, які поки не входять у валютний союз.
Найбільш примітними тут є дії швейцарської влади, які хочуть допустити масової втечі інвесторів в швейцарський франк в разі розвалу зони євро і чергового стрибка курсової вартості національної валюти. У зв'язку з цим у рамках спеціально створеної експертної групи вивчаються можливості введення негативної процентної ставки і контролю за пересуванням капіталів. Застосування негативної процентної ставки передбачає обкладення податком належать іноземцям депозитів у франках. До розвалу зони євро готуються і приватні інвестори - в середині тижня банк JP Morgan порадив своїм клієнтам хеджуватися від краху євро, навіть незважаючи на те, що банк оцінює ймовірність настання такої події лише в 20%.