ua en ru

Лідери ЄС сьогодні знову зберуться на засідання, присвячене борговій кризі в регіоні

Лідери Євросоюзу зберуться сьогодні на чергове засідання, присвячене борговій кризі в регіоні. Глави європейських держав проведуть зустріч, мета якої - домовитися про всебічний і всеосяжний набір заходів по боротьбі з борговою кризою регіону.
Передбачається, що даний пакет заходів буде включати схему збільшення європейського стабфонду (поки обсяг EFSF становить 440 млрд євро), план рекапіталізації банків обсягом 100 млрд євро, а також формування нової програми фінансової допомоги Греції.
Аж до недавнього моменту основні розбіжності були зосереджені саме навколо механізму збільшення обсягу європейського стабілізаційного фонду. Поки лідери ЄС розглядають два способи збільшення фонду: модель страхування і введення механізму викупу державних облігацій країн на первинному і вторинному ринках. До цього під тиском Франції союз відмовився від формування банку на основі засобів EFSF і ЄЦБ, оскільки це викликало б збільшення обсягу коштів і спричинило зростання інфляції. Прийняття остаточного рішення з даного питання очікується саме на сьогоднішньому саміті.
Експерти, правда, вважають, що на саміті так і не будуть вироблені конкретні рішення. Вже тим більше не варто очікувати якихось фінальних цифр. "Переговори з приватним сектором є дуже важкими, і питання про скорочення обсягу заборгованості Греції може стати одним з найскладніших моментів на саміті", - наводить агентство Reuters слова одного високопоставленого чиновника ЄС.
За його словами, в єврозони немає юридичних повноважень для реструктуризації грецького боргу. "Питання в тому, що насправді потрібно вирішити єврозоні. Якщо вони не можуть прийняти рішення про списання за боргами Греції після всього цього, тоді що ж вони можуть зробити з юридичної точки зору?" - задається питанням другий високопоставлений чиновник.
На даний момент єврозоні необхідні більші, ніж очікувалося раніше, списання з інвестицій приватних інвесторів в держоблігації Греції. Через більш глибоку, ніж передбачалося, рецесію в цій країні, запізнілих реформ, слабких бюджетних показників, а також ситуації, що змінилася на ринку узгоджені списання в 21% навряд чи допоможуть знаходиться на порозі дефолту країні.
"Щодо державного фінансування (допомоги Греції) буде названа конкретна цифра", - відзначає один з чиновників. За його словами, є ймовірність, що лідери ЄС не дадуть конкретних значень щодо списань з інвестицій приватного сектора в держборг Греції, але будуть дані цифри за обсягом державного фінансування та цільовий рівень співвідношення боргу до ВВП країни, якого єврозона хотіла б досягти, наприклад, до 2020 р.
Зустріч лідерів Євросоюзу стартує в 18:00 за київським часом, а глави держав єврозони зберуться на окремий саміт лише о 20:30 за київським часом.