ua en ru

Лідери Близького Сходу через Єрусалим відмовляють віце-президенту США в зустрічі

Лідери Близького Сходу через Єрусалим відмовляють віце-президенту США в зустрічі Фото: Майк Пенс (flickr.com/whitehouse)

Зриваються заплановані зустрічі духовних і політичних лідерів регіону з Майком Пенсом

Після суперечливого рішення адміністрації президента США Дональда Трампа щодо визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю Вашингтон стикається з дипломатичним опором на Близькому Сході. Зокрема, зриваються заплановані зустрічі духовних та політичних лідерів регіону з віце-президентом США Майком Пенсом, передає DW.

Зазначено, що 9 грудня 2017 року стало відомо, що патріарх Коптської православної церкви Федір ІІ скасував заплановані на грудень перемовини з Пенсом, адже Трамп "не взяв до уваги почуття мільйонів арабів".

Своєю чергою великий шейх аль-Азхара Ахмад аль-Таєб напередодні також відмовився бачитися з Пенсом "через несправедливе і нечесне рішення США щодо Єрусалиму".

Також палестинський лідер Махмуд Аббас пішов на аналогічний крок, попри попередження Вашингтону.

"США перейшли всі межі з єрусалимським рішенням", - заявив його дипломатичний радник Мажді аль-Халді.

Нагадаємо, після рішення Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю в мусульманському світі спалахнули протести. У заворушеннях на Палестинських територіях та протестах місцевих жителів уже загинуло двоє палестинців. Антиамериканські протести відбуваються, зокрема в Індонезії, Малайзії, Пакистані, Алжирі та Лівані, Єгипті й Ірані.