ua en ru

Лідерам грецьких партій не вдалося узгодити підсумковий варіант плану скорочення витрат

Лідерам трьох грецьких партій в ході зустрічі з прем'єр-міністром країни Лукасом Пападемосом не вдалося узгодити підсумковий варіант плану скорочення витрат державного бюджету, повідомляє Reuters. Основним каменем спотикання семигодинної бесіди стало пенсійне питання.

Разом з тим учасниками зустрічі прийнято рішення про скорочення мінімального розміру оплати праці на 22%. При цьому, за словами представника партії націоналістів, вдалося зберегти розміри святкових преміальних виплат.

Нагадаємо, зустріч Йоргоса Папандреу від лівоцентристської партії ПАСОК, Антоніса Самараса від правоцентристської "Нової демократії" і лідера націоналістів Йоргоса Карадзаферіса з главою Кабінету міністрів проходила в ніч на 9 лютого 2012 р. в резиденції прем'єра. Головним завданням присутніх було вироблення рішення про розміри майбутніх бюджетних скорочень, які необхідні для отримання чергового пакета фінансової допомоги від "трійки" кредиторів.

Напередодні влада оголосила, що готова виконати вимогу кредиторів і розпочати масові скорочення в державному секторі. Так, в 2012 р. планується скоротити 15 тис. держслужбовців, а до 2015 р. - 150 тис. працівників держсектора. Таким чином уряд прийняв рішення позбавити держслужбовців недоторканності і почати реорганізацію сектора.

Скорочення держвидатків приблизно на 1% від ВВП країни дозволить Греції отримати кредит на 130 млрд євро, а також запустити механізм реструктуризації боргу перед приватними інвесторами. Однак для цього уряду і парламенту необхідно піти на вельми "хворобливий" крок - вдарити по гаманцю громадян. Карадзаферіс вже висловився про подібну ситуацію як про часткову втрату національного суверенітету і шантажі великих економік Європи.