ua en ru

Лідер сепаратистської організації "Миколаївський опір" отримав умовний термін

Лідер радикальної проросійської організації "Миколаївське опір" Дмитро Курганський, кримінальне провадження проти якого завершило розслідувати миколаївське управління СБУ, отримав умовний термін.

Лідер радикальної проросійської організації "Миколаївський опір" Дмитро Курганський, кримінальне провадження проти якого завершило розслідувати миколаївське управління СБУ, отримав умовний термін. Про це йдеться в угоді про визнання вини, складеним між прокурором Денисом Телечканом і обвинуваченим Дмитром Курганским, передають "НикВести".

Замість позбавлення волі обвинуваченому у низці злочинів, пов'язаних з сепаратизмом, блокуванням автодоріг і незаконним володінням зброї призначено умовне позбавлення волі на 5 років з випробувальним терміном на 3 роки і обмеженням на виїзд за межі України для постійного проживання, а також періодичної реєстрацією в органах кримінально-виконавчої служби.

Дмитро Курганський зізнався слідчому, що на початку березня 2014 року, який втік у Крим сепаратист Костянтин Тістол, допомагав РФ організовувати в Миколаєві підривну діяльність проти України. Зокрема, запропонував йому проводити набір і вербування городян для перекриття руху військової техніки, участі в захоплення адміністративних будівель і роботи за зміну території України, шляхом виходу Миколаєва та Миколаївської області зі складу України.

Він також розповів, що протягом березня-квітня 2014 року, перебуваючи у змові з Тістолом, планував і організовував напади на лідерів і активістів політичних партій і громадських рухів. Крім цього Курганський проводив підбір кандидатів для участі у захопленні будівлі Миколаївської ОДА і подальшого висунення вимог щодо організації референдумів з питання статусу території Миколаївської області.

Обвинувачений зізнався, що створював умови для проникнення на територію Миколаєва представників спецпідрозділів збройних сил РФ з АР Крим для підтримки проросійських осіб і організації збройного захоплення будівлі Миколаївської ОДА і міськради.

Однак, враховуючи, що підозрюваний раніше не судимий і позитивно характеризується за місцем проживання, а також активно співпрацював з розкриття злочину, розкаявся і не спричинив тяжких наслідків і матеріального збитку, державний обвинувач вважає за можливе виправлення обвинуваченого Дмитра Курганського без ізоляції від суспільства, пом'якшивши покарання до умовного терміну, замість 5 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 29 квітня співробітники СБУ викрили та припинили злочинну діяльність групи осіб, яка готувала диверсійні акції під час заходів до Дня Перемоги в Миколаєві.