ua en ru

Лідер іракського Курдистану: Виведення американських військ з Іраку підвищить загрозу громадянської війни в країні

Ірак і після 2011 р. буде потребувати американську військову присутність, а виведення військ підвищить загрозу громадянської війни, заявив керівник напівавтономного курдського регіону в Іраку Масуд Барзані, передає BBC.

Барзані управляє трьома північними провінціями Іраку, які утворюють курдську самокеровану область. Хоч курди в цілому і схвалюють присутність американських військ в країні, заява Барзані стала першим прямим закликом до Вашингтону не поспішати з виведенням військового контингенту.

"Іракські сили безпеки все ще не готові до того, щоб забезпечити захист Іраку, іракська армія не готова охороняти кордону країни, а у іракських ВПС взагалі нічого немає", - сказав Барзані.

Згідно з угодою, підписаною Вашингтоном і Багдадом у 2008 р., всі збройні сили США повинні бути виведені з Іраку до кінця нинішнього року. Зараз у країні перебувають близько 45 тис. американських військових.

На початку серпня в іракському керівництві повідомили, що мають намір почати переговори з США про можливість залишити якесь число військовослужбовців, які допомагали б у підготовці іракських сил безпеки. Проте ніякого офіційного прохання про це поки не надходило.