ua en ru

Лідер грецької опозиції знову закликав до відставки прем'єр-міністра Папандреу

Лідер грецької опозиції Антоніс Самарас знов закликав до негайної відставки прем'єр-міністра Георгіоса Папандреу і призначення дострокових парламентських виборів. Тим самим глава консервативної партії "Нова демократія" відкинув пропозицію правлячих соціалістів про формування антикризової коаліції уряду, передає Associated Press. У своїй заяві Самарас назвав Папандреу "небезпечним для країни".
Разом з тим, опозиційний політик зазначив, що все ще підтримує ідею короткострокової коаліції з метою забезпечення парламентської ратифікації нової програми допомоги Греції, обіцяної самітом Євросоюзу в кінці жовтня 2011 р.
6 листопада ц.р. Самарас проведе консультації з Президентом Греції Каролосом Папульясом. Зустріч почнеться о 14:00 за київським часом, повідомила прес-канцелярія Президента.
Раніше сьогодні прем'єр-міністр Папандреу повідомив після зустрічі з Президентом, що найближчим часом розпочне переговори про формування коаліційного уряду. "Моя мета - негайно сформувати уряд, в якому будуть співпрацювати всі політичні сили", - сказав Папандреу через кілька годин після того, як отримав вотум довіри в парламенті.
В обмін на підтримку депутатів Папандреу зобов'язався сформувати уряд національної єдності, який має забезпечити отримання нової фінансової допомоги від єврозони і Міжнародного валютного фонду (МВФ). Однак перспективи коаліційного уряду залишаються туманними, оскільки опозиція в особі консервативної партії "Нова демократія" і ряду інших політичних сил так і не відмовилася від вимоги дострокових виборів.
27 жовтня 2011 р. лідери єврозони домовилися виділити Греції нове фінансування на суму 100 млрд євро. Крім того, банки-власники грецьких суверенних бондів пообіцяли обміняти їх на нові з 50%-им дисконтом до номінальної вартості. Планується, що це дозволить скоротити держборг Греції до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оцінною вартістю до 30 млрд євро. Таким чином, обсяг нової приватно-державної програми допомоги Греції оцінюється в 130 млрд євро.
Перша програма фінансової допомоги Греції була схвалена Євросоюзом і МВФ в травні 2010 р., її обсяг - 110 млрд євро. Проте Греція з початку осені не може отримати черговий 8-мільярдний транш кредиту за програмою, оскільки кредитори вимагають від країни політичного консенсусу і чіткого проведення бюджетних і економічних реформ.