ua en ru

Лідер грецького ліворадикального блоку відмовився вступати в коаліційний уряд

Лідер грецького ліворадикального блоку СИРИЗА Алексіс Ципрас відмовився вступати в коаліційний уряд, зазначивши, що очолюваний ним блок буде виступати в ролі впливової і незалежної опозиції, передає Reuters.

"Роль такої опозиції буде складатися в перешкоджанні політиці Антоніса Самараса, в чому я його і запевнив", - заявив Ципрас після зустрічі з лідером правоцентристської партії "Нова демократія", що перемогла на виборах.

Грецькі ліві радикали є непримиренними опонентами політики заходів жорсткої економії, необхідної для отримання фінансової допомоги від міжнародних кредиторів, без якої Греції загрожує дефолт. "Нова демократія", навпаки, не має наміру відмовлятися від антикризових заходів.

Після відмови Ципраса приєднатися до коаліції Самарас підкреслив, що для порятунку Греції необхідно, щоб в коаліцію вступили як можна більше партій. "Нам необхідно "уряд національного порятунку", що включає в себе найбільш широкий спектр політичних сил". - заявив Самарас.

За результатами парламентських виборів консервативна партія "Нова демократія" отримала відносну більшість місць в парламенті Греції (29,65% голосів, 129 місць). Ліворадикальний блок СИРИЗА отримав 26,9% голосів і 71 місце в парламенті. Лівоцентристська партія ПАСОК отримала 12,28% і 33 місця в парламенті. Лідер партії "Нова демократія" Самарас заявив, що Афіни виконають свої зобов'язання перед міжнародними кредиторами в рамках угод про фінансову допомогу з Міжнародним валютним фондом і Євросоюзом, що трохи заспокоїло інвесторів, вселивши впевненість у подальше майбутнє країни.