ua en ru

Лідер Демпартії М.Лупу обраний головою парламенту Молдови, він також став в.о. Президента республіки

Головою парламенту Молдови обраний лідер Демократичної партії республіки Маріан Лупу. За його кандидатуру на цю посаду в ході таємного засідання проголосували всі 57 депутатів, які взяли участь у голосуванні. Партія комуністів Молдови не брала участь у виборах спікера.
Нагадаємо, що М.Лупу був єдиним кандидатом на посаду голови парламенту Молдови від відтвореної сьогодні в новому парламенті проєвропейської правоцентристської коаліції. М. Лупу був головою парламенту в період з 2005 р. по 2009 р. Тоді його на цю посаду висунула Партія комуністів, за списками якої він пройшов до парламенту. Згодом, після парламентських виборів у березні 2009 р., він покинув ряди ПКРМ і очолив Демпартії Молдови.
Також М.Лупу з сьогоднішнього дня став виконуючим обов'язки президента республіки. Відповідну постанову прийняли депутати парламенту. М.Лупу буде виконувати обов'язки глави молдавської держави до обрання нового президента.
Як передбачає законодавство Молдови, у разі, якщо посада президента залишається вакантною, тимчасово виконуючим обов'язки президента республіки стає голова парламенту, а якщо ця посада також вакантна, то прем'єр-міністр країни. Нагадаємо, що Міхай Гімпу, який був головою парламенту минулого скликання і виконував обов'язки президента Молдови, у вищому законодавчому органі країни нового скликання є простим депутатом.