ua en ru

Льовочкін: Рада повинна прийняти зміни до бюджету на наступному тижні

Верховна Рада повинна прийняти зміни до державного бюджету на наступному тижні через ситуацію з курсом гривні.

Про це заявив депутат від "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін, передає прес-служба партії.

"Опозиційний блок вимагає невідкладно скликати позачергову сесію парламенту на наступному тижні, і прийняти зміни до бюджету", - підкреслив депутат.

Він нагадав, що плановий курс, закладений в бюджеті - 24,1 грн, при цьому Нацбанк вже встановив офіційний курс 27,24 грн за долар, а прогноз міжнародних агентств на 2016 рік становить 30 грн.

"Подорожчання долара на 13% всього за два місяці означає, що навіть для погашення держборгу Кабміну не вистачить суми, яку він запланував. У проект зміненого бюджету Опозиційний блок заклав курс 30 гривень за долар, тому в ньому передбачена потрібна сума на виплату боргів. Але найголовніше: у ньому пропонується реальна індексація доходів населення, а не ухвалені коаліцією 12%, які не покриють інфляцію 2016 року", - заявив Сергій Льовочкін.

На думку політика, реальна інфляція цього року становитиме не 12%, як записано в бюджеті, а більше 25%.

"Виходячи з цього, в нашому законопроекті відповідно збільшено на 84 млрд показники зі збору податків. 62 млрд з них пропонується направити на підвищення мінімальних зарплат до 1958 грн і мінімальних пенсій до 1526 грн. Ця міра дозволить пожвавити внутрішній ринок, що, в свою чергу, збільшить надходження від ПДВ і акцизів. А додаткові 400-500 гривень просто допоможуть мільйонам українців вижити", - додав він.

Льовочкін також повідомив, що проект "Опозиційного блоку" передбачає виділення додаткових 6,7 млрд грн на медицину, 4,4 млрд - на освіту, 10 млрд - на розвиток економіки та регіонів.

"Цим наш проект докорінно відрізняється від останніх двох бюджетів, прийняті нинішньою владою. Вперше за останні роки ми пропонуємо інвестувати в економіку і в регіони - з тим, щоб вже через кілька місяців це дало віддачу у вигляді зростання промисловості і сільського господарства. У січні навіть за офіційною статистикою економіка продовжувала падати, і чим довше ми зволікаємо з інвестуванням, тим глибше буде падіння. Тому Опозиційний блок вже наступного тижня вимагає скликання позачергової сесії парламенту для прийняття змін до бюджету", - резюмував один з лідерів "Опозиційного блоку".