ua en ru

Лазаренко вбачає в діях Пшонки і Кузьміна кримінальний злочин

Екс-прем'єр-міністр України Павло Лазеренко вбачає в діях генпрокурора Віктора Пшонки та його першого заступника Рената Кузьміна кримінальний злочин. Про це йдеться в заяві Лазаренка, переданій його адвокатом Мариною Долгополою.

Зокрема, коментуючи коментуючи нещодавні публічні заяви керівництва Генпрокуратури України стосовно кримінальної справи щодо вбивства у 1996 р. народного депутата Євгена Щербаня, Лазаренко зазначив: "Дії, а саме висловлювання генпрокурора пана Пшонки В. від 18 січня 2013 р. та аналогічні висловлювання заступника генерального прокурора пана Кузьміна Р. від 21 січня 2013 р. містять ознаки кримінального злочину, передбаченого пунктом 2 ст. 387 Кримінального кодексу України щодо недопустимості розголошення даних досудового слідства суддями, прокурорами, слідчими тощо".

Крім того, Лазаренко заперечує свою причетність до вбивства народного депутата Щербаня.
"Я, Лазаренко Павло Іванович, неодноразово та послідовно заявляв про те, що я категорично не маю відношення до вбивства у 1996 р. у Донецькому аеропорту народного депутата України Євгена Щербаня. Цю справу безпідставно та протиправно "повісив" на мене у 2000 р. тодішній генпрокурор М. Потебенько, користуючись моєю відсутністю на батьківщині і неможливістю повноцінно захиститись від цього політично мотивованого наклепу. Сьогодні я змушений вкотре заявити - я не маю жодного відношення до вищезазначеного злочину", - йдеться в повідомленні.

За словами Лазаренка, публічні заяви керівництва ГПУ відносно нього з приводу кримінальної справи щодо вбивства Щербаня грубо порушують конституційну норму щодо презумпції невинуватості особи.

"Є очевидним, що після таких заяв високопосадовців ГПУ неможливо розраховувати на неупереджений розгляд цієї справи в українському суді", - додав Лазаренко.

Нагадаємо, в п'ятницю, 18 січня, генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства Щербаня в 1996 р., а пізніше екс-прем'єру України Юлії Тимошенко вручили повідомлення про підозру її в організації умисного вбивства з корисливих мотивів спільно з Павлом Лазаренком.

Як уточнив Пшонка, Тимошенко і Лазаренко заплатили за вбивство Щербаня 2,8 млн дол. "Перші 500 тис. дол. особисто з бандою Лазаренко після вбивства, а потім 2 млн 300 тис. дол. було перераховано, і всі перерахування організовувала Тимошенко", - заявив генпрокурор.

Читайте також: Юлія Тимошенко заперечує свою причетність до вбивства депутата Щербаня