ua en ru

Лавров розповів, як Росія буде об'єднувати "Руский мир"

Лавров розповів, як Росія буде об'єднувати "Руский мир" Фото: міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Глава російського МЗС назвав підтримку "Руского мира" зовнішньополітичним пріоритетом РФ

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що підтримка "Руского мира" є зовнішньополітичним пріоритетом країни, який зафіксований у Концепції зовнішньої політики Росії. Про це російський міністр написав у своїй статті "Російський світ на шляху консолідації", опублікованій в "Російській газеті".

"Як неодноразово підтверджував президент Володимир Путін, ми будемо і надалі енергійно відстоювати права співвітчизників, використовуючи для цього весь арсенал наявних коштів, передбачених міжнародним правом", - підкреслив глава російського МЗС.

У числі механізмів згуртування так званого "Руского мира" міністр перерахував різні фонди, в тому числі підтримки і захисту прав співвітчизників, співробітництва з російською зарубіжною пресою, щорічні тематичні форуми, конференції і зльоти, навчально-освітні поїздки.

Лавров зазначив, що "антиросійські дії" США та ЄС, серед яких міністр, зокрема, назвав введення "односторонніх рестрикцій", не вплинули на діалог Москви з тими громадами, які "належним чином реагували на події, висловлювали підтримку Росії".

Російський світ, як зазначає глава МЗС РФ, є важливим ресурсом зміцнення атмосфери довіри і взаєморозуміння у відносинах між Росією і країнами перебування наших співвітчизників. Лавров нагадує, що російська громада за кордоном налічує близько 30 мільйонів чоловік і входить у четвірку найбільших діаспор світу.

В якості прикладу результативності вжитих Росією зусиль щодо об'єднання російського світу Лавров навів результати реалізації держпрограми з надання сприяння добровільному переселенню в країну співвітчизників. Всього в її рамках до Росії переїхали понад 367 тис. чоловік, заявив міністр. Він зазначив, що на процес переселення великий вплив мав конфлікт в Україні, із-за якого в Росію прибутку 1,2 млн українців.

Нагадаємо, раніше Сергій Лавров попередив росіян, що пережитий Росією криза закінчиться нескоро.