ua en ru

Лавров заперечує наявність російських важких озброєнь на Донбасі

Лавров заперечує наявність російських важких озброєнь на Донбасі Фото: Сергій Лавров розповів про озброєння на Донбасі

Сторони на Донбасі воюють зі зброєю часів СРСР

Глава МЗС Росії Сергій Лавров назвав твердження про присутність російського важкого озброєння на Донбасі "з області фантастичних". Про це він заявив в інтерв'ю італійській газеті Corriere della Sera.

"Твердження щодо присутності російського важкого озброєння на південному сході України, яке потребує висновку, явно з області фантастики", - сказав Лавров.

Він зазначає, що "спеціальна моніторингова місія ОБСЄ і група ОБСЄ в КПП Гуково і Донецьку на російсько-українському кордоні в одному зі своїх документів не зафіксували фактів присутності російських військ, наявності або поставок на територію Донецької і Луганської областей російських озброєнь, у тому числі важких".

Тому, підкреслив Лавров, сторони на Донбасі воюють зброєю з часів СРСР.

"Сторони в конфлікті воюють тією зброєю, яка залишилася в Україні з моменту розпаду СРСР. Київ, крім іншого, намагається компенсувати свої втрати поставками озброєнь з країн НАТО, у тому числі летальних", - заявив глава МЗС РФ.

За його словами, питання наявності озброєнь на сході України буде не актуальним у разі виконання мінських домовленостей.

"Очевидно, що питання про наявність озброєнь в Донбасі відпаде сам по собі в разі повної реалізації мінського комплексу заходів, включаючи надання населенню південно-сходу надійних конституційних гарантій безпеки у вигляді особливого статусу регіону", - сказав Лавров.

Нагадаємо, бойовики звинувачують ВСУ в обстрілах, намагаючись приховати втрати серед дезертирів.