ua en ru

Лавров звинуватив Україну в "порушенні" Будапештського меморандуму

Лавров звинуватив Україну в "порушенні" Будапештського меморандуму Фото: Сергій Лавров (mid.ru)

На думку Лаврова, Майдан 2014 року нібито є порушенням меморандуму

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вважає, що Україна нібито сама порушила Будапештський меморандум, який гарантував їй територіальну цілісність у відповідь на відмову від ядерної зброї. Про це Лавров заявив на прес-конференції, передають російські ЗМІ.

"Ми багато разів відповідали на такі питання, в тому числі щодо Будапештського меморандуму 1994 року, згідно з яким Україна відмовилася від ядерної зброї, а Росія, США і Великобританія гарантували, що не будуть застосовувати ядерну зброю проти України. Нагадаю, що ми так і не застосовували та не погрожували Україні ядерною зброєю, тому ніякого порушення меморандуму не сталося. А паралельно з меморандумом Україна в окремій заяві взяла на себе зобов'язання не заохочувати расистські, неонацистські тенденції", - заявив Лавров.

Він також назвав Майдан 2014 року "грубим порушенням даних зобов'язань".

Зазначимо, згідно з Будапештським меморандумом Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як країна-учасник, що не володіє ядерною зброєю. У той же час меморандум так і не був ратифікований його підписантами. Згідно з документом, США, Росія та Великобританія підтвердили Україні своє зобов'язання, зокрема, не застосовувати жодні озброєння проти України, окрім цілей самооборони.

Нагадаємо, раніше в Росії заявили, що Захід робить конфлікт в Україні штучно "більш масштабним".